Protestele angajaţilor din ţară ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nemulţumiţi că Guvernul Ponta urma să acorde majorări salariale doar funcţionarilor de la nivel central şi celor din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă, au avut urmări cum nu se poate mai neplă­cute. Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a demis, ieri, doi dintre directorii de direcţii regionale, Ioan Dragomir (de la DGRFP Timişoara) şi Marian Bosianu (de la DGRFP Iaşi) pe motiv că au organizat concursuri de promovare în funcţie fără a respecta instrucţiunile primite de la Bucureşti, instrucţiuni împotriva cărora s-au pronunţat atât sindicatele, cât şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).
La Arad, concursul a fost susţinut de 65 de persoane, care datorită deciziei luate de Ioan Dragomir nu au mai fost puşi pe drumuri până la Timişoara, aşa cum ar fi vrut conducerea centrală a ANAF. Dragomir a plătit însă cu funcţia, în locul său revenind pe post Lucian Ovidiu Heiuş, fostul director al DGRFP.
Potrivit unui comunicat de presă al ANAF, decizia de eliberare din funcţie a celor doi directori vine ca urmare a faptului că nu au solicitat structurii centrale desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare. „Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă al ANAF. Măsura dispusă astăzi  reprezintă un semnal clar că nu este deloc aşa”, susţine Diaconu. În comunicat se mai arată că pe 4 noiembrie a fost emisă o circulară prin care s-a dispus că examenele de promovare se vor organiza centrali­zat, la nivelul regiunii şi se va constitui o singură comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor. Din componenţa fiecă­ruia urma să facă parte şi un funcţionar din cadrul Direcţiei Generale de Integritate. „Atât ANFP, cât şi reprezentanţii Sedlex au contestat această măsură, precizând că desem­narea unui inspector de la DGI nu se poate face decât la solicitarea direcţiilor regio­nale. Din acest motiv, având în vede­re că scopul final al acestei măsuri îl reprezintă eliminarea examenelor aranjate şi permiterea accesului la promovări doar pe baza competenţelorprofesionale, directorilor gene­rali din teritoriu li s-a solicitat să asigure îndeplinirea forma­lităţilor pro­cedurale. Din cei opt directori generali din teritoriu, directorii de la regionalele Iaşi şi Timişoara au refuzat să îndeplinească solicitarea preşedintelui ANAF, în- ­cercând astfel să blocheze pre­- zenţa unui inspector al DGI în cadrul comisiilor de examinare”, se spune în comunicatul ANAF.
Surse din cadrul instituţiei susţin că preşedintele doreşte să transmită şi un alt semnal şi anume că este gata să se pună la dispoziţia noii puteri. Asta, în condiţiile în care, pe vremea în când Guvernul mai era condus de Victor Ponta, pe lângă alte decizii discutabile, gurile rele susţin că actualul şef al Direcţiei Regionale Antifraudă Deva, Adrian Paul Voicu, fostul iubit al Dacianei Ponta şi puternic susţi­nut de Ilie Sârbu, tatăl soţiei fostului premier, ar fi urmat să fie sprijinit să obţină funcţia de şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Timiş.
„Pedeapsă şi umilinţă”
Din informaţiile noastre, cei doi directori nu au vrut să fie părtaşi la această acţiune a lui Diaconu, atât de teama unor plângeri penale, cât şi a faptului că prin modificările aduse comisiei de concurs s-a dorit ca anagajaţii care au protestat să fie picaţi pe capete.
Cum era de aşteptat, Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” a taxat foarte dur decizia lui Gelu Ştefan Diaconu. „Pentru examenele de promovare a funcționarilor publici din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, presedintele ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu, a dispus, chiar în timpul organizării examenelor, înlocuirea loca­țiilor și a membrilor comisiei constituite cu avizul Agenției Na­ționale a Funcționarilor Pu­­blici și crearea unei comisii centralizate la nivel regional, încălcând flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici. Orice funcționar are obligația, conform prevederilor Statutului functionarilor publici, să refuze motivat orice dispoziție a superiorului ierarhic, care încalcă prevederile legale. Potrivit legii, examenul e organizat de direcția regională, nu de ANAF. Justificarea referitoare la scopul final al acestei măsuri, respectiv asigu­rarea unui examen transparent și bazat pe competențe prin prezenta unui reprezentant al Direcției de Integritate este cel puțin jignitoare, dat fiind faptul că modificarea comisiilor s-a făcut printr-o simplă adresă emisă în data de 4   noiembrie 2015, imediat după ce în data de 3 noiembrie 2015 a avut loc un protest spontan. Prin urmare e nevoie de integritate doar după o acțiune de protest? De ce pentru examenul organizat înainte cu o săptămână când nepoata pre­șe­dintelui ANAF a concurat singură pe un post de conducere pe care l-a și ocupat nu a fost necesară prezența unui reprezentant al Direcției de Integritate?”, susţin sindicaliştii. Reprezentanţii Sed Lex mai spun că prin modificarea locației de desfășurare a concursurilor la nivel regional, presedintele ANAF ar fi încercat în mod abuziv să umilească și să pedepsească funcționarii care au manifestat spon­tan. „Foarte mulți colegi ar trebui să se deplaseze între 100-200 km pentru a participa la examen, pe propria chel­tuială, concomitent cu destabi­lizarea funcționării insti­tu- țiilor în care își desfășoară activitatea, urmând ca pentru două-patru zile un număr de 3.200 de persoane să migreze între orașe.
Modul în care a acționat președintele ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu, este o răzbunare prin care vrea să arate că nimeni nu are voie să miște în front și un abuz de putere pe care suntem obligați să-l aducem la cunoștința opiniei publice. Timp de 25 de ani, sub pretextul reformei și bunelor intenții s-a creat un sistem mafiot, bazat pe teamă, ură, clientelism, iar președintele ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu, prin cuvinte mari gen reformă,    integritate, depolitizare, încearcă să vândă opiniei publice un abuz de putere ca fiind o măsură demnă de toată laudă. Poate ne dă rețeta prin care dintr-un salariu de bugetar a reușit să construiască unul dintre cele mai mari hoteluri din București, în acest sens așteptăm de asemenea cu interes controlul marilor averi demarat de ANAF unde dânsul este președinte. Și acest lucru se întâmplă chiar în aceste zile în care opinia publică condamnă și dorește schimbarea acestui sistem putred, cerând cu tărie ca persoane de genul președintelui ANAF să nu mai poată face parte din administrația statului”, se mai arată în comunicatul sindicatului.
ANFP, pe aceeaşi lungime de undă cu sindicatele şi directorii demişi
Mai trebuie spus că potrivit Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în momentul apariţiei circularei prin care s-au modificat regulile de concurs, exa­menele de promovare erau în desfăşurare, respectiv în eta­pa de depunere a dosarelor sau de selecţie a dosarelor. Astfel, s-a apreciat că în lipsa unor solicitări ale direcţiilor regionale adresate ANAF, întemeiate pe texte de lege exprese, modificarea componenţei comisiilor de concurs şi a celor de soluţionare a contestaţiilor, stabilite prin acte administrative, prin înlocuirea membrilor desemnaţi de direcţiile regionale cu funcţionari ai ANAF, la solicitarea acestei din urmă instituţie nu respectă competenţa de decizie privind componenţa comisiilor. „Prin constituirea unei singure comisii de concurs/solu­ţio­nare a contestaţiilor la nivelul unei direcţii generale regio­nale a finanţelor publice, prin raportare a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplineas­că cumulativ funcţionarii publici pentru a fi desemnaţi în acestea şi la domeniile diferite îşi desfăşoară activitatea funcţio­narii publici înscrişi, apreciem că pot fi încălcate principiile care stau la baza exercitării funcţiei publice şi a celor care stau la baza organizării şi dezvoltării carierei funcţionarului public […] Totodată, faţă de locaţia desfăşurării concursurilor/examenelor adusă la cunoştinţă iniţial funcţionarilor publici, apreciem că aceştia se pot considera vătămaţi prin modifi­carea locului de desfăşurare, în condiţiile în care ar implica deplasa­- rea acestora în alt oraş/ judeţ. Faţă de numărul ridicat care în mare majoritate sunt de peste 300 de funcţionari publici în cadrul fiecărei direcţii generale regionale a finanţelor publice, se pune în discuţie modul în care poate fi gestionat eficient un concurs/examen de către o singură comisie şi de asemenea apreciem că poate fi afectată desfăşurarea activităţii la nivelul structurilor subordonate acestora”, susţin cei de la Agenţia Naţio­nală a Funcţiona­rilor Publici.

Recomandările redacției