Viitorul politic al României se conturează în condiții tensionate, după ce PSD, PNL și UDMR au anunțat că pot forma o majoritate parlamentară fără sprijinul USR. În același timp, candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale provoacă discuții și schimbă calculele electorale.

Elena Lasconi, lidera USR, a dat buzna la negocierile dintre PSD, PNL și UDMR desfășurate la Palatul Victoria, criticând excluderea partidului său de la masa discuțiilor. „Este lipsă de respect să nu mă invite. Le-am spus că nu mă las”, a declarat aceasta, cerând transparență bugetară și reforme fiscale înainte de a participa la orice coaliție.

PSD, PNL și UDMR formează o majoritate fragilă
Cele trei partide au anunțat că pot forma un Guvern cu o majoritate de 245 de parlamentari, depășind pragul necesar de 234. În acest scenariu, PSD ar deține 9 ministere, PNL – 5, iar UDMR – 2. „România are nevoie de stabilitate. Varianta ideală este cu USR, dar se poate și fără”, a declarat Tanczos Barna, senator UDMR.

Nicuşor Dan intră în cursa prezidenţială
Candidatura lui Nicușor Dan pentru alegerile prezidențiale a fost confirmată, atrăgând sprijin din partea PNL. „Nu exclud susținerea domnului Nicușor Dan ca posibil candidat unic al coaliției”, a declarat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL.

Însă USR continuă să o susțină pe Elena Lasconi. „Am avut un Congres care a decis că doamna Lasconi este candidata noastră”, a subliniat Cristian Ghinea, lider USR.

De cealaltă parte, PSD respinge varianta Nicușor Dan ca reprezentant al unei coaliții pro-europene. „Nu cred că Nicușor Dan poate fi omul care să țină zona suveranistă în afara Cotroceniului”, a declarat Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD.

Impactul candidaturii lui Nicușor Dan
Decizia lui Nicușor Dan de a intra în cursa prezidențială a atras atenția internațională, publicații precum Politico și Reuters analizând impactul său asupra peisajului politic românesc. În mediul online, anunțul său a generat reacții diverse, fiind întâmpinat atât cu optimism, cât și cu scepticism.

Într-un context politic complex, România se îndreaptă spre alegeri prezidențiale tensionate, cu partidele pro-europene căutând un candidat capabil să unească electoratul

sursa Observator.ro

Lasă un răspuns

Recomandările redacției