Calendarul brevetelor de anduranţă Randonneurs România cu start din Arad, începe în 15 aprilie 2018 cu primul brevet de 200 de kilometri, intitulat RandoROM Arad. Evenimentul organizat de către Asociația Bicicliștii Amatori, se desfășoară sub egida Randonneurs România şi face parte din suita de evenimente organizate sub licenţa Audax Club Parisien din Franţa. Traseul măsoară 196 de kilometri, iar timpul limită pentru parcurgerea distanţei este 13 ore şi 30 minute. Fiecare participant trebuie să se descurce pe cont propriu, nu sunt acceptate mașini însoțitoare, astfel că este permis ajutorul „extern” doar la punctele de control, respectiv hidratare. În cazul în care un participant prezintă probleme tehnice și nu mai poate continua tura, organizatorul îi va oferi asistență tehnică.
Loc START/SOSIRE: Activ Club Arad, începând cu ora 06:30. Startul se va da în intervalul 07:00-08:00
Puncte de control:
1. Checkpoint km 71 Bata – interval 09:05 – 11:44
2. Checkpoint km 99 Căprioara – interval 09:55 – 11:36
3. Checkpoint km 124 Bata – interval 10:39 – 15:16
4. Sosire Arad km 196 – interval 12:53 – 20:30
La start, fiecare participant va primi o foaie de parcurs şi un brevet-card care trebuie ștampilat la fiecare punct de control, iar pe lângă ștampilă trebuie înscrisă și ora trecerii prin punctul respectiv. Lipsa uneia sau a mai multor ștampile de pe foaia de parcurs sau neînscrierea orei de trecere printr-un punct de control, atrag descalificarea participantului, chiar dacă acesta a terminat tura în timpul limită stabilit. La toate punctele de control este obligatorie „ştampilarea/bifarea” trecerii prin locul respectiv. Nu este însă obligatorie efectuarea pauzei în locul respectiv.
În timpul cursei, participanții trebuie să respecte prevederile Codului Rutier din România, aflat în vigoare, fiecare fiind răspunzător pentru orice încălcare a prevederior acestuia, riscând totodată descalificarea. Pentru a participa la un brevet, ciclistul trebuie să completeze un formular de înscriere, declarația pe proprie răspundere și să plătească o taxă de înregistrare stabilită de organizatorul evenimentului. Taxa de participare pentru RandoRom 200 km Arad este 30 de lei și se achită la start. Toți concurenții care termină turele în limita de timp impusă, vor primi diplome de participare. La finalul evenimentului participanţii care obţin brevetul, terminând cursa în timpul limită precizat, pot comanda contracost (30 de lei, include și taxa de expediere din Franța) medalia de randonneur pentru brevetul respectiv. De menționat că brevet-ul nu este un concurs, participanții nu concurează între ei, deci nu este o competiție de ciclism, ci o tură de anduranță. Traseul poate fi parcurs individual sau în grup. Mai multe informaţii, puteţi obţine la numărul de telefon 0754.97.77.00 sau accesând site-ul oficial RandoROM Arad, www.randonneurs-romania.ro
Prima ediție a avut loc în 1891
Clubul care licenţiază aceste brevete, Audax Club Parisien este un club de ciclism fondat în 1904 în Paris. Acesta organizează ture de anduranță în Franța și administrează o ramură de ciclism cunoscută sub numele de Randonneuring în întreaga lume (peste 40 de țări). Numai Audax Club Parisien, prin reprezentanții locali, are dreptul să organizeze la nivel mondial toate aceste brevete pe care le înregistrează și le omologhează. Cel mai prestigios eveniment organizat de ACP este Paris-Brest-Paris, organizat din patru în patru ani. Prima ediţie Paris-Brest-Paris a avut loc în 1891. Următoarea ediție va avea loc în 2019, când distanța de parcurs va fi de 1.200 km, cu 11.000 m elevaţie cumulată, în timpul limită de 90 de ore. Pentru a putea participa la Paris-Brest-Paris 2019, cicliştii trebuie să participe şi să finalizeze cu succes brevetele din anul 2019, de 200, 300, 400 şi 600 de km. „Anul 2018 este anul în care deschidem porţi către noii pasionaţi de cicloturism şi în care antrenăm cicloturiştii pentru marele eve­- niment din 2019. Marius
Socaci este primul arădean care a participat la faimoasa tură, iar în 2019, acesta îşi propune să bifeze o nouă ediţie Paris-Brest-Paris. Ne dorim ca alături de el, să mai avem încă trei-patru arădeni cu care să formeze o echipă şi care să reprezinte Aradul cu mândrie”, a declarat Cristina Gheorghe, organizator local Ran­- donneurs România.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției