raportRaportul privind starea economică, socială şi de mediu a municipiului Arad pentru anul 2013 a fost prezentat, miercuri, de primarul Gheorghe Falcă, în plenul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Municipal, edilul-şef explicând că „indicatorii sunt foarte buni pentru oraş”.

Raportul a fost prezentat la începutul şedinţei, primarul făcând o sinteză a principalelor capitole, insitând pe investiţiile realizate atât cu fonduri de la bugetul local cât şi cu fonduri europene.

„Sunt bucuros că indicatorii sunt foarte buni pentru noi. Din punct de vedere industrial, Aradul este în continuă creştere. Zona Industrială Vest domină în ceea ce priveşte mersul economiei, dar şi Zona Industrială Est şi Zona Industrială Sud fac paşi importanţi pentru creşterea numărului de investitori. În Topul firmelor, atât în ceea ce priveşte profitul cât şi în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă se află majoritatea companiilor care îşi desfăşoară activitatea în aceste zone industriale”, a precizat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai spus că faptul că economia Aradului este în creştere este demonstrat de numărul locurilor de muncă în raport cu numărul pensionarilor.

„Dacă în România există, în acest moment 4 milioane de locuri de muncă şi 6 milioane de pensionari, în municipiul Arad sunt 66.000 de locuri de muncă şi 41.000 de pensionari”, a precizat primarul.

Edilul-şef a mai evidenţiat faptul că numărul unităţilor bancare care funcţionează în Arad s-a menţinut, că au fost înregistrate creşteri şi în turism. De asemenea, în anul care a trecut, în municipiu au fost derulate 28 de proiecte cu finanţare europeană în unităţile de învăţământ, s-au făcut investiţii pentru susţinerea sportului de performanţă, iar în domeniul asistenţei sociale municipalitatea a fost apreciată de reprezentanţii Băncii Mondiale.

Primarul municipiului Arad a evidenţiat ca foarte bună activitatea Biroului Activităţi Culturale, evidenţiind că, în viitor, se impune realizarea unui centru cultural al oraşului.

Referitor la investiţii, primarul a punctat cele două mari proiecte care s-au derulat în oraş, respectiv Reabilitarea transportului urban şi Reabilitarea zonelor urbane cu deficienţe majore la sistemul de canalizare, dar şi reabilitarea pasajelor rutiere din Micălaca şi Grădişte şi amenajarea trecerilor la nivel cu liniile de tramvai în mai multe zone din oraş.

Totodată, au fost evidenţiate investiţiile la unităţile de învăţământ, dintre care cea mai importantă s-a derulat la Colegiul Naţional “Moise Nicoară”, dar şi investiţiile la bazele sportive şi la bazele de agrement, Ştrandul Neptun, Parcul Pădurice şi Parcul Copiilor.

“A fost un an cu statistici bune. Am fi fost şi mai încântaţi dacă am fi putut evidenţia şi investiţii publice din bani de la bugetul de stat în muncipiu”, a concluzionat primarul făcând referire la proiectele cu finanţare de la Guvern, care în momentul de faţă sunt oprite.

Zece proiecte, votate fără comentarii

După prezentarea raportului, consilierii locali au aprobat, fără comentarii, cele 10 proiecte de pe ordinea de zi, cele mai importante fiind cel privind repartizarea excedentului bugetar şi cel privind rectificarea bugetului general al Municipiului Arad. Un alt proiect aprobat vizează investiţia “Reabilitare şi extindere sală de sport la Şcoala Generală 5 Arad”. Consilierii locali au mai aprobat proiectul privind amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzii Câmpul Liniştii cu strada Ovidiu.

Recomandările redacției