ARTICOL PRELUAT INTEGRAL DE PE: https://web.facebook.com/OvidiuIulianPalcu

de OVIDIU PALCU

Peșcheșul are o vechime „respectabilă“ în comportamentul românilor. Îl găsim atât de adânc în trecutul nostru, încât ne-a intrat pe sub piele, face parte din noi, ne însoțește la greu și ne ocrotește… „ca să fie bine“ sau pur și simplu pentru că „așa se face“.

Este elementul nostru de siguranță, iar lipsa lui parcă ne expune, ne lasă în bătaia vântului.

În ciuda faptului că salariile din sistemul medical au crescut în anul 2018 cu procente între 70 și 172%, „plicul” sau „atenția” rămâne o realitate socială frecvent întâlnită și un obstacol în calea accesului la sănătate.

Aproape o sută de medici care lucrează la Spitalul Județean Suceava au semnat un memoriu de susținere a colegei lor, Anca Dumitrovici Ababneh, acuzată că a primit mită de la 62 de pacienți. Aceștia consideră că primirea de daruri de la pacienți nu reprezintă luare de mită atunci când doctorul nu condiționează actul medical și le consideră „mici gesturi de recunoștință“.

Trebuie spus că doctorița arestată la Suceava avea un salariu lunar de peste 5.000 de euro, doar de la spitalul public, la care adăuga sume substanțiale ca medic în sistemul privat.

În aceste condiții, a vopsi mita în „mici gesturi de recunoștință“ nu este doar o gândire imorală, ci chiar ilegală. Plata informală nu implică neapărat o condiționare directă a actului medical, dar condiționarea poate fi indirectă sau implicită.

În alte țări există pur și simplu o cultură, o mentalitate care, în general, îngreunează apariția abuzurilor. La noi, timpul care s-a scurs de la creșterea salariilor a fost prea scurt pentru schimbarea normei sociale, iar România a fost zeci de ani sub imperiul lui „așa se dă“.

Schimbarea nu se întâmplă peste noapte și orice proces de vindecare, mai ales unul venit după o boală grea de zeci de ani, are nevoie de timp.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției