Reguli mai dure pentru porcul crescut în bătătură de către românul de rând. Animalul trebuie să fie înregistrat în registrul agricol și monitorizat de medicul veterinar, în cazul în care gospodarul vrea să mai poată vinde carne. Altfel, este obligat să se limiteze la consumul propriu, au stabilit noile norme ale Agenției Sanitar-Veterinare.
Cu mai puțin de două luni înainte de sărbători, românii care cresc porci la curte au aflat că o nouă lege le interzice să își mai vândă animalele. Oamenii pot crește acum porci doar pentru consumul propriu.
România importă masiv carne de porc – mai exact 80% din consum.
Crescătorii avertizează că noile măsuri vor crește și mai mult procentul.
”Țăranul român înainte creștea 2 porci, unul îl sacrifica pentru consum propriu, iar unul îl vindea ca să-și ia și el lemne de foc pentru iarnă. Era un venit asupra lui. Plus consumatorul. Consumatorul este obligat să se ducă la supermarket”, spune președintele crescătorilor de animale Olt.
. În prezent, România importă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria.
Sursa digi 24