Cinci luni fără patru zile au trecut de la partida tur dintre UTA și FC U. Craiova 1948. Atunci, la capătul unui meci foarte bun pe Arena „Francisc Neuman“, Bătrâna Doamnă se impunea cu 2-1 (goluri Otele și Postolachi respectiv Gabi Iancu), la capătul unei partide în care a evoluat bine și mai ales cu multă determinare. Imaginile bucuriei din vestiar dădeau impresia unui grup unit și pus pe fapte mari însă realitatea ulterioară va contrazice aceste imagini. UTA o va lua în jos din toate punctele de vedere, va schimba antrenorul la începutul lui noiembrie dar nu va reuși să părăsească locurile retrogradabile. Locul 15, cu 19 puncte după 21 de etape rezumă situația nefardată în care se află echipa noastră. Rezultatele de ieri și alaltăieri, prin victoriile înregistrate de Universitatea Cluj, CS Mioveni și FC Botoșani, pun și mai multă presiune pe UTA, care, din cuvintele antrenorului și ale jucătorilor, pare decisă să joace totul pe cartea victoriei, asta deși mai sunt foarte multe etape de juca iar obținerea unui singur punct nu ar fi o nenorocire. Roș-albii știu însă că programul de la finalul returului nu-i avantajează deloc, urmând să joace atunci în serie împotriva echipelor puternice din campionat, astfel că e imperios necesar să reușească achiziționarea a cât mai multe puncte până la acele meciuri. De asemenea și jucătorii simt că fiecare etapă care trece fără a ieși din nisipurile mișcătoare ale subsolului clasamentului, sapă și mai mult la încrederea și moralul lor, aspecte importante într-o bătălie atât de dură precum cea pentru salvarea de la retrogradare.
Nici gazdele însă nu se simt foarte confortabil în postura în care se află. FCU 1948 este un club în care s-a investit foarte mult financiar, jucătorii au salarii și condiții de top dar unde atât patronul cât și suporterii sunt extrem de pretențioși și lipsiți de răbdare. Cu obiectiv declarat calificarea în play-off, alb-albaștrii din Bănie se află doar pe locul 11 cu 23 de puncte și, la fel ca UTA, au trecut prin momentul psihologic al schimbării antrenorului. Nicolo Napoli și băieții săi știu că trebuie să își asume rolul de favoriți și să obțină toate cele trei puncte, motiv pentru care ne putem aștepta la un meci aprig disputat. Rămâne de văzut în ce măsură obiectivul de meci va fi reprezentat pe teren de o atitudine curajoasă și un joc ofensiv al celor două echipe, sau dacă nu cumva cei doi antrenori vor fi adepții unei strategii de joc care să implice obținerea victoriei prin mijloace tactice particulare, specifice, cum ar fi o fază fixă ori specularea unei anumite slăbiciuni a adversarului, pe fondul unei atitudini mai prudente.
Statutul de favorită al Craiovei nu stă doar în poziția de clasament și în terenul propriu. Într-o ierarhie a meciurilor acasă, FC U 1948 stă mai bine decât UTA în cea a meciurilor din deplasare. Gazdele au un bilanț de 4 victorii, un egal și 5 înfrângeri în fief-ul lor, situându-se pe locul 12, în timp ce Bătrâna Doamnă este pe penultimul loc în clasamentul deplasărilor, cu o singură victorie și trei remize în 10 partide. De asemenea, dacă e să luăm în considerare statistica, este puțin probabil să avem astăzi după-amiază un meci cu goluri multe, ambele echipe având o medie de sub un gol pe meci. Astfel echipa lui Napoli a marcat doar de 9 ori în cele 10 meciuri disputate în fața propriilor fani, în timp ce UTA în deplasare are o medie de un gol la două meciuri.
Ultimele partide disputate de cele două echipe pe prima scenă a fotbalului românesc, au fost foarte echilibrate, înregistrându-se doar victorii la limită plus o remiză. În sezonul trecut, la Craiova, FCU 1948 și UTA au terminat la egalitate în sezonul regular, grație unui gol egalizator înscris pentru echipa noastră, în finalul meciului, de către canadianul Easton Ongaro, după ce Andrea Compagno a deschis scorul. Cele două echipe se vor întâlni două luni și jumătate mai târziu în play-out, tot la Craiova, gazdele impunându-se la limită printr-un gol marcat după o eroare gravă de arbitraj într-o fază în care în loc să acorde fault pentru UTA și cartonaș roșu pentru Bauza, arbitrul Sorin Costreie a acordat fault pentru olteni și cartonaș galben lui Balauru iar din acea lovitură liberă Kovacic a marcat. Ne aducem aminte că acela a fost și meciul de debut în Superliga a puștiului Rareș Pop, care a intrat pe teren cu mult tupeu și chiar a avut o bună ocazie de gol. Evoluțiile ulterioare ale tânărului jucător arădean au continuat pe aceeași linie și ne face plăcere să constatăm că la nici un an de la acel moment, Rareș e unul dintre punctele fixe în echipa noastră, asta deși de la momentul debutului a schimbat doi antrenori.
Rareș Pop foarte probabil va fi pe teren astăzi, acolo însă de unde vor lipsi însă cei mai mulți dintre ultimii marcatori în meciurile directe. Compagno și Kovacic au plecat de la Craiova, Gabi Iancu este accidentat iar în tabăra noastră, Ongaro e istorie iar Otele a fost scos din lot după ce a refuzat să-și prelungească contractul cu UTA. Însă numărul de permutări în cele două grupări n-a fost extraordinar de mare în această iarnă. Așa cum știm, de la UTA au plecat Matei și Ademi iar Jobello și, după cum spuneam, Otele, au fost trecuți pe linie moartă, clubul încercând să rezolve o despărțire rapidă de cei doi. Au venit fundașul dreapta Romario Benzar, mijlocașul ofensiv Willie Barbosa și atacantul Stefan Milosevici. Toți trei se află în lotul deplasat la Craiova însă din punct de vedere fizic s-ar părea că doar ultimul este pregătit să înceapă meciul titular. O altă absență certă la UTA este fundașul stânga Aly Abeid, care își ispășește a patra etapă de suspendare din cele 6 primite dup eliminarea din meciul cu Sepsi.
Nici echipa adversă n-a fost scutită de frământări în această iarnă. Fundașul central Andre Duarte a forțat o plecare de la Craiova, la un moment dat a refuzat să se mai antreneze, dar până la urmă, după o discuție cu antrenorul Nicolo Napoli și patronul Adrian Mititelu, jucătorul portughez a revenit la sentimente mai bune față de clubul la care este legitimat. Duarte a avut parte și de ceva mișcări de trupă în compartimentul în care evoluează. Vetereanul grec Kyriakos Papadopoulos, jucător cu cv impresionat în Bundesliga, și-a reziliat contractul după ce n-a reușit să se impună nici la Craiova, în locul său sosind batavo-portughezul Danny Henriques. Tot în defensivă a venit și brazilianul Matheus Mascarenhas, pe postul de fundaș stânga. O altă achiziție este mijlocașul ofensiv Alexandru Vodă, care însă este indisponibil pentru meciul de astăzi, din cauza unei accidentări, la fel cum este și Gabi Iancu, despre care am amintit deja. De asemenea, și FCU 1948, la fel ca UTA, are o indisponibilitate cauzată de suspendare, este vorba despre mijlocașul central Vlad Achim.
Dacă UTA, așa cum bine știm, s-a pregătit în această iarnă în Antalya, acolo unde a și disputat două meciuri amicale (2-1 cu TSV 1860 München și 3-0 cu FC Kyzylzhar), oltenii au preferat să rămână pe plan local, acolo unde au disputat un singur meci de pregătite, 1-1 cu CS Mioveni.
Partida de astăzi va fi condusă la centru de Kovacs Szabolcs din Carei, arbitru care a mai oficiat un meci al UTA-ei în acest sezon, este vorba despre remiza de pe teren propriu cu Chindia Târgoviște. Cu același rezultat, adică remiză, s-au încheiat și celelalte două partide anterioare în care UTA a jucat cu Kovacs la centru, ambele în Liga 2: un 1-1 pe Cluj Arena în sezonul promovării și un 3-3 pe teren propriu cu Pandurii, cu un sezon înainte. Tot în 3 rânduri a arbitrat-o Kovacs Szabolcs și pe FC U 1948. Oltenii au câștiga cu el la centru pe teren propriu în acest sezon de Cupa României (1-0 cu FC Voluntari) și în play-out-ul sezonului trecut (4-0 cu Academica Clinceni). Înainte de aceste victorii a mai fost o remiză în Liga 2, în noiembrie 2020, 0-0 la Timișoara cu ASU Poli. Spre deosebire de mult mai temperamentalul său frate, Kovacs Szabolcs este mai puțin iute la mânie, dovadă că în cele 6 meciuri arbitrate în acest sezon în toate competițiile, nu a acordat niciun cartonaș roșu. De asemenea, n-a indicat niciodată punctul cu var iar media de cartonașe galbene este de 4 pe meci.
Ceilalți componenți ai brigăzii de arbitri sunt asistenții Ciprian Danșa (Satu Mare) și Mircea Orbuleț (București), rezerva Andrei Moroiță (Ploiești) plus cei din camera VAR, Iulian Dima (București) și Romică Bîrdeș (Pitești). Prestația tuturor va fi supervizată de observatorul FRF Nicolae Marodin (București) în timp ce observator de joc va fi Cătălin Popa (Vaslui).
Partida va începe la ora 15.30 și va fi transmisă în direct de posturile Digi Sport 1, Prima Sport 2 și Orange Sport 1. La această oră, în drum spre Craiova se află și un important grup de suporteri arădeni, deciși să își susțină vocal și vizual echipa din primul și până în ultimul minut.
(foto: uta-arad.ro)