Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 crește la nivel de județ, astfel că, s-au făcut ultime reorganizări la nivelul Spitalului Județean și al secției TBC, care preia bolnavii și suspecții.

Reprezentanții Spitalului Județean (SCJU) au făcut precizări legate de situația unităților medicale și dotările existente. De asemenea, aceștia spun că pentru instalarea aparatului de testare se așteaptă încă accesorii pentru a putea fi instalat.

În clădirea din strada Stephan Ludwig Roth, în care funcționau secțiile Pneumologie I și II împreună cu compartimentele TBC s-a mutat Secția de Boli Infecțioase Adulți, pentru izolarea pacienților suspecți sau confirmați cu Coronavirus – SARS CoV-2.

În această clădire sunt amenajate 13 paturi de terapie intensivă, alte 83 de paturi pentru pacienții suspecți sau confirmați cu SARS CoV-2 și 19 paturi pentru boli infecțioase. Menționăm că această clădire respectă circuitele necesare.

Au existat și încă există probleme referitoare la asigurarea oxigenului, deoarece clădirea respectivă nu a fost prevăzută pentru amenajarea unei secții de Anestezie și Terapie Intensivă. Am primit asigurări că până mâine, 28 martie, instalația va fi complet funcțională. La ora actuală SCJU Arad are un total de 30 de ventilatoare, susțin reprezentanții Spitalului Județean Arad. Garda de Pneumologie funcționează în clădirea din strada Stephan Ludwig Roth, pentru a asigura sprijin Secției Boli Infecțioase Adulți;

În clădirea Spitalului Județean s-au luat câteva măsuri și amintim dintre cele communicate; sunt instalate trei Posturi Medicale Avansate – corturi de pretriaj la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad; pretriajul epidemiologic pentru urgențe se efectuează la Postul Medical Avansat – cortul amplasat la intrarea în spital – clădirea centrală și s-a amenajat spațiul dezafectat din Corpul A de pe strada Piața Mihai Viteazu nr. 7-8 (fosta Secție Recuperare Cardiologică) pentru preluarea eventualelor cazuri noi cu afecțiuni pneumologice.

Cei de la spital mai spun că, gestionarea pacienților infectați cu TBC se face de către coordonatorul de program împreună cu șefii de secții. Cei care necesită continuarea spitalizării au fost redirecționați către spitalele TBC din județul Arad.

Timișoara nu mai preia cazuri

Arădenii trebuie să știe că, spațiul alocat urgențelor minore din UPU s-a realocat pentru investigarea pacienților febrili triați, dar urgențele se preiau în mod normal de unitate.

Cazurile de urgență urologică vor fi gestionate de către Secția Clinică Chirurgie Generală I respectiv Blocul Operator I; pacienții suspecți de infectare cu coronavirus, SARS-CoV-2 care prezintă forme ușoare sunt direcționați către Secția Boli Infecțioase din strada Ludwig Roth; pacienții suspecți de infectare cu Coronavirus, SARS-CoV-2, care prezintă forme grave sunt direcționați către Secția ATI II.

Pacienții confirmați cu Coronavirus SARS-CoV-2 au fost direcționați către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumofiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara până pe data de 25 martie 2020, când ne-au anunțat că nu mai primesc pacienți din alte județe. De la această dată, vor fi direcționați către Secția Boli Infecțioase Adulți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, precizează reprezentanții Spitalului Județean.

Bani pentru un al doilea aparat de testare

Spitalul Județean a primit după cum am anunțat la finele săptămânii trecute, un aparat de diagnosticare pentru COVID-19 însă, acesta nu funcționează încă. Se pare că aparatul nu a putut fi instalat încă.

Am primit, prin UNIFARM, un aparat PCR, pentru care așteaptăm accesoriile necesare pentru a fi instalat. Am primit fonduri de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea unui al doilea aparat complet de testare. De asemenea, au fost demarate procedurile în vederea achiziționării de către Primăria Municipiului Arad de ventilatoare.

S-a solicitat UNIFARM o listă de produse/echipamente de protecție și dezinfectanți – o parte dintre ele au ajuns deja la SCJU Arad. De asemenea, s-a solicitat Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România sprijin în vederea asigurării de echipamente și materiale de protecție.

Nu în ultimul rând, societatea comercială care furnizează servicii de dezinfecție cu care Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad are încheiat contract asigură, în regim permanent, dezinfecția spațiilor din unitatea medicală, au menționat reprezentanți din conducerea Spitalului Județean.

Vizavi de Spitalul TBC din municipiu, care preia cazurile de infectare cu COVID, Iustin Cionca, președintele CJA a precizat: „L-am deschis în anul 2017 și este printre cele mai moderne din România. Este singurul spital construit și echipat integral de un Consiliu Județean!“.

Recomandările redacției