Corina Crişan, consilier judeţean, şi Consuela Pop, şef Serviciu Cooperare Instituţională şi Relaţii Externe au reprezentat Consiliului Judeţean Arad la cea de-a 12-a Conferinţă a Regiunilor şi Oraşelor Europene. Evenimentul desfăşurat în perioada  25-27.09.2016 la Salzburg (Austria) a avut ca temă principală „Sustenabilitatea (durabilitatea) în regiunile şi oraşele Europei”.
Ca în fiecare an, conferinţa anuală a reunit la Salzburg, Austria, aproximativ 300 de reprezentanţi din mediul politic, administrativ şi privat, din diferite regiuni ale Europei. Aceasta s-a concentrat pe teme de actualitate pentru regiunile şi oraşele europene, în ceea ce priveşte strategiile şi provocările pentru politica şi afacerile viitoare.
A 12-a Conferinţă a Regiunilor şi Oraşelor Europene s-a focusat pe o serie de probleme de durabilitate/ sustenabilitate regională. O tema de mare actualitate abordată a fost cea a integrării durabile a imigranţilor în Europa, problemă care include res­ponsabilităţi noi în ceea ce priveşte locuinţele şi ocuparea forţei de muncă. În al doilea rând, a fost pusă în discuţie utilizarea durabilă a solului şi a apei. În cele din urmă, conservarea patrimoniului cultural şi felul în care acesta îşi aduce contribuţia la promovarea turismului durabil în oraşe şi regiuni. De asemenea, în prima parte a conferinţei s-au discutat şi modalităţile de obţinere a sprijinului financiar din fonduri euro­- pene pentru proiecte majore, durabile, regionale.
„Conceptul de durabilitate/ sustenabilitate a căpătat un plus de importanţă în ultimii ani şi necesită un angajament concret, atât la nivel regional, cât şi la nivel local. Politicile europene de vecinătate şi de extindere au legătură directă cu dezvoltarea economică durabilă din ţările vecine ale UE, cu accent pe tineret, pe educaţie şi ocuparea forţei de muncă, precum şi pe migraţie şi securitate”, a declarat Corina Crişan, consilier judeţean.
Un număr semnificativ de participanţi la această conferinţă a fost din ţări vecine cu UE, acest lucru dând un plus de valoare evenimentului, pentru că multe dintre subiectele abordate sunt de interes mondial şi pot fi soluţionate prin cooperare pe proiecte transfrontaliere.
Pe parcursul următoarelor zile, discuţiile şi întâlnirile cu factorii politici, practicieni, cadre universitare şi toţi cei care au manifestat un interes în acest domeniu, au constituit o şansă de a dezvolta durabilitatea prin proiecte pe diverse teme. Migraţia este provocarea definitorie a acestui moment şi a dovedit că Uniunea Europeană şi regiunile sale trebuie să colaboreze strâns şi, împreună cu vecinii săi, pentru a face faţă acestei provocări. „Obiectivul cheie al UE este acela de a ajuta la stabilizarea condiţiilor şi la stimularea cooperării, pentru a crea o abordare coerentă în cadrul procedurilor de imigrare şi integrare. În această privinţă, proiectele trans-regionale, cu o structură coerentă, vor garanta o puternică abordare paneuropeană”, a mai precizat Corina Crişan.
(G.C.)

Recomandările redacției