Lupse

După introducerea a tot felul de taxe aberante, cum ar fi taxa de stâlp, după majorarea unor taxe şi impozite, Guvernul Ponta dă semne că se gândeşte la o relaxare fiscală. Astfel, după reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, măsură care va intra în vigoare de la 1 iunie, guvernanţii intenţionează să introducă pe lista produselor cu TVA redus şi apa potabilă. Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) afirmă că susţin această măsură, dar au ţinut să precizeze că s-ar impune eliminarea totală a taxei pe valoare adăugată aplicată utilităţilor. „ULALA consideră că dreptul la un trai decent, asigurat de Constituţie, obliga statul la măsuri constante mai ales în condiţiile în care liberalizarea preţurilor într-o economie de piaţă de faţadă a condus la creşteri care au depăşit gradul de suportabilitate a populaţiei. De aceea, în opinia noastră, proiectul de lege pentru reducerea TVA de la 24% la 9% la apa rece vine în sprijinul tuturor. Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad alături de toţi membrii Ligii Habitat susţine adoptarea tuturor măsurilor de reducere a cheltuielilor de locuit şi îşi  menţine propunerea de eliminare a TVA la utilităţile publice (apă, gaz, curent electric, încălzire). Amintim arădenilor că anul trecut, în cadrul Conferinţei Naţionale a Ligii Habitat organizată de ULALA  care a avut loc la Arad în perioada 8 – 10 octombrie 2014, printre propunerile Uniunii şi a colegilor din ţară a fost şi cea referitoare la eliminarea TVA la utilităţile publice, propuneri care, la acea dată, au ajuns pe masă premierului”, susţine Dorina Lupşe, preşedintele ULALA.

Probleme rezolvate doar parţial

Reprezentanţii ULALA mai susţin că reducerea TVA doar la apă, nu rezolvă decât într-o anumită măsură problemele celor care au dificultăţi la plata întreţinerii. „Deşi este o măsură bună, a fost luată doar pe jumătate, pentru că se aplică doar în cazul apei reci. Preţul complet al serviciilor furnizate de furnizorii de apă potabilă e compus din preţul apei reci şi din preţul canalizării, or, la canalizare nu se scade TVA, cu toate că şi canalizarea este o utilitate. Dacă s-ar ieftini atât apa, cât şi canalizarea, ne-ar ajuta şi la preţul apei calde. Acum, preţul apei reci va scădea cu 0,44 lei pe metru cub. Practic, ieftinirea nu va fi simţită. Dacă preţul la apă rece se actualizează o dată la trei luni, se scumpeşte atât metrul cub de apă consumată, cât şi canalizarea. Ceea ce a făcut de fapt Guvernul a fost să ia o măsură populistă, luată pentru a da bine la imagine”, a ţinut să precizeze Dorina Lupşe.

Fără TVA la reabilitarea blocurilor

Mai trebuie spus că, în timpul Conferinţei Naţionale a Ligii Habitat, care a fost organizată la Arad, asociaţiile de proprietari din ţară au mai cerut eliminarea TVA în cazul lucrărilor de reabilitare şi a materialelor de construcţii folosite la reabilitare. Motivul? Participanţii la conferinţă spuneau că în prezent se înregistrează situaţia absurdă în care lucrările de reabilitare suportate din fonduri publice sunt supuse taxării, cota contribuţiei din partea asociaţiei echivalând cu valoarea TVA.

În concluzie, orice reducere de taxe este mai mult decât bine-venită, în condiţiile în care preţurile utilităţilor sunt nepermis de mari, iar veniturile populaţiei nu sunt corelate nici pe departe cu preţurile, însă doar o reducere consistentă ar fi de natură să vină în sprijinul celor care nu mai pot să-şi plătească facturile.

Recomandările redacției