Rezultatele finale de la Bacalaureat 2023 au fost publicate cu puțin timp în urmă de Ministerul Educației, pe portalul bacalaureat.edu.ro, și pot fi văzute pe edupedu.ro.

Absolvenții nemulțumiți de notele primite au putut să depună contestații în ziua afișării rezultatelor inițiale, luni, 3 iulie.

 

Potrivit procedurii Ministerului Educației, „nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării”.

 

Înainte de contestații, rata de promovare la examenul de bacalaureat 2023 a fost de 72,8%, potrivit rezultatelor anunțate de Ministerul Educației. Este cea mai mare rată de promovare pentru sesiunea iunie-iulie, înainte de contestații, după cea de anul trecut, când 73,3% dintre candidați promovaseră Bacalaureatul.

 

54 de candidați care au susținut examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie, au obținut media 10, conform Ministerului Educației.

 

Anul trecut, peste 49.000 de contestații au fost depuse de candidații de la BAC, potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației.

 

Cele mai multe contestații au fost depuse la limba și literatura română, 22.169 de contestații. La proba obligatorie a profilului, 13.218 contestații. 13.281 au fost depuse la proba la alegere a profilului și specializării, iar la limba maternă 423 de contestații. La toate materiile s-au înregistrat mai puține contestații decât anul trecut, conform biroului de presă al Ministerului Educației, într-un răspuns pentru Edupedu.ro.

În județul Arad, în urma contestațiilor, numărul mediilor de 10 au rămas aceleași. Cele două eleve de la Colegiul Național Moise Nicoară sunt singurele care au obținut ”zece curat” la examenul maturității.

Condițiile pentru promovarea examenului

Promovarea examenului de Bacalaureat 2022 permite accesul în învățământul superior, adică diploma de bac este un fel de „pașaport” pentru înscrierea la facultate. Pentru a fi declarat promovat la Bac, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ, potrivit metodologiei de examen.

 

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

 

să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2023) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

să obţină media generală 6 (cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

 

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc

simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

sursa edupedu.ro

Recomandările redacției