Locuitorii şi salvatorii din oraşul libian devastat de inundații, Derna, se luptă să facă faţă miilor de cadavre care sunt aduse de apă sau se descompun sub dărâmături, după o inundaţie care a distrus clădiri şi a măturat oamenii în mare, transmite Reuters.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte grupuri de ajutor au îndemnat autorităţile din Libia să oprească îngroparea victimelor inundaţiilor în gropi comune, spunând că acestea ar putea aduce o suferinţă psihică pe termen lung familiilor sau ar putea provoca riscuri pentru sănătate, dacă sunt situate lângă apă.
Un raport al ONU spune că până acum peste 1.000 de oameni au fost îngropaţi în acest fel de când Libia, o naţiune divizată de un deceniu de conflict şi haos politic, a fost lovită duminica trecută de ploaia torenţială care a provocat ruperea a două baraje.
Mii de oameni au fost murit în această tragedie. ”Corpurile sunt împrăştiate pe străzi, sunt aduse înapoi pe ţărm şi sunt îngropate sub clădiri prăbuşite şi moloz. În doar două ore, unul dintre colegii mei a numărat peste 200 de cadavre pe plaja de lângă Derna”, a declarat Bilal Sablouh, manager de criminalistică pentru Africa la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), într-o şedinţă de informare la Geneva. Locuitorii şi salvatorii din oraşul libian devastat Derna se luptă să facă faţă miilor de cadavre care sunt aduse de apă sau se descompun sub dărâmături.
Ibrahim al-Arabi, ministrul Sănătăţii din guvernul de vest al Libiei, cu sediul la Tripoli, a declarat pentru Reuters că este sigur că apele subterane sunt poluate cu apă amestecată cu cadavre, animale moarte, deşeuri şi substanţe chimice. ”Îndemnăm oamenii să nu se apropie de fântânile din Derna”, a spus el. Mohammad al-Qabisi, şeful Spitalului Wahda din Derna, a declarat că un spital de campanie tratează persoane cu boli cronice care au nevoie de atenţie regulată. El a spus că există temeri că bolile transmise prin apă se vor răspândi, dar până acum nu a fost înregistrată niciun caz de holeră.
Zonele din Derna, punctul central al distrugerii din estul Libiei, au fost distruse atunci când barajele aflate mai sus de oraş s-au rupt, iar inundaţia care a măturat o albie de obicei uscată a doborât blocuri întregi de locuinţe în timp ce familiile dormeau. „Ar trebui să ne fie frică de o epidemie” Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Libia a declarat că peste 5.000 de persoane au fost declarate presupus moarte, cu 3.922 de decese înregistrate în spitale, iar peste 38.640 au fost strămutate din regiunea afectată de inundaţii.
Numărul real al morţilor ar putea fi mult mai mare, spun oficialii. ”Ar trebui să ne fie frică de o epidemie. Mai sunt cadavre sub pământ… Acum sunt cadavre care încep să miroasă”, a spus Nouri Mohamed, în vârstă de 60 de ani, la o brutărie care oferă pâini gratuit.
Agenţia pentru sănătate a ONU, împreună cu CICR şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, au cerut ca înmormântările să fie gestionate mai bine, scrie News.ro.
”Îndemnăm autorităţile din comunităţile afectate de tragedie să nu se grăbească cu înmormântări în masă sau incinerări în masă”, a declarat Kazunobu Kojima, ofiţer medical pentru biosecuritate şi biosecuritate în Programul OMS pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate. Acesta a cerut morminte individuale, demarcate şi documentate, spunând că înmormântările pripite ar putea duce la suferinţă mintală pentru familii, precum şi probleme sociale şi juridice.
Cadavrele neidentificate au fost fotografiate înainte de înmormântare Cadavrele victimelor traumei în urma dezastrelor naturale nu au reprezentat ”aproape niciodată” o ameninţare pentru sănătate, se spune, cu excepţia cazului în care se aflau în sau lângă surse de apă dulce. Un medic din Derna a spus săptămâna aceasta că au fost făcute fotografii cu cadavre neidentificate înainte de înmormântare, în cazul în care rudele le-ar putea identifica ulterior.
Raportul ONU de joi spunea că peste 1.000 de cadavre în Derna şi peste 100 în Al Bayda, un alt oraş de coastă afectat de inundaţii, au fost îngropate în gropi comune. Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi, care are o echipă de 100 de oameni în Libia, a declarat că gestionarea cadavrelor este cea mai presantă preocupare.
Lucrătorii de salvare făceau apel: ”Nu ne aduceţi mâncare, nu ne aduceţi apă, aduceţi-ne saci pentru cadavre”.
CICR a trimis vineri un zbor de marfă către Benghazi, cel mai mare oraş din estul Libiei, cu 5.000 de saci de cadavre.
Şeful ONU, Martin Griffiths, a declarat în cadrul briefingului de la Geneva că Libia are nevoie de echipamente pentru a găsi oameni prinşi în nămol şi clădiri deteriorate, precum şi asistenţă medicală primară pentru a preveni un focar de holeră.
Sursa digi 24