România a susţinut, la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, necesitatea creării unui cadru juridic clar şi armonizat la nivelul Uniunii Europene pentru instrumentele de recapitalizare bancară, a anunţat, marţi, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat remis AGERPRES.

Miniştrii ECOFIN au discutat propunerea de Directivă pentru crearea unui cadru de redresare şi rezoluţie a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, în particular instrumentele de recapitalizare bancară.

România a fost reprezentată marţi la reuniunea Consiliului ECOFIN de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, care a intervenit constructiv în cadrul reuniunii, subliniind în acelaşi timp necesitatea creării unui cadru juridic clar şi armonizat la nivel UE pentru acest tip de instrumente.

Dezbaterile vor fi continuate la nivel tehnic pentru definitivarea propunerii, iar preşedinţia irlandeză îşi propune să obţină un acord general la nivel de ECOFIN la următoarea reuniune.

Potrivit MFP, miniştrii au agreat proiectul de buget rectificativ pentru 2013, prin care s-a stabilit o suplimentare a creditelor de plată cu 7,3 miliarde de euro, plăţi care vor fi concentrate pe un capitol important pentru România din bugetul UE, respectiv coeziune pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. Decizia reprezintă un pas important şi pentru finalizarea negocierilor cu Parlamentul European privind viitoarea perspectivă financiară.

„Ministrul Voinea a sprijinit obţinerea unui acord politic pentru această decizie, accentuând necesitatea acoperirii integrale a finanţării politicilor de coeziune şi dezvoltare rurală din bugetul european pe acest an. O declaraţie angajantă în acest sens a fost adoptată de Consiliu”, se arată în comunicat.

De asemenea, ECOFIN a adoptat şi concluziile privind evaziunea şi frauda fiscală, iar România s-a alăturat declaraţiei politice referitoare la proiectul pilot de schimb automat multilateral de informaţii financiare.

„ECOFIN a examinat şi analizele aprofundate elaborate de Comisie pentru statele potenţial afectate de dezechilibre macroeconomice. S-a convenit că Spania şi Slovenia sunt afectate de dezechilibre excesive. Cele două ţări au prezentat măsuri suplimentare de corecţie în programele naţionale de reforme, o decizie privind punerea lor explicită în braţul corectiv al procedurii urmând a fi luată la reuniunea ECOFIN din iunie”, precizează MFP.

Referitor la procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare, Comisia a prezentat cele două comunicări publicate în 20 martie 2013, respectiv comunicarea Comisiei privind coordonarea ex-ante a proiectelor de reformă majoră a politicilor economice şi comunicarea privind introducerea unui instrument de convergenţă şi competitivitate.

Potrivit MFP, ministrul delegat pentru buget a participat şi la reuniunea anuală a guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii (BEI), organizată în marja ECOFIN.

„Liviu Voinea a felicitat BEI pentru activitatea şi rezultatele obţinute în 2012, a reamintit faptul că România a susţinut puternic creşterea de capital recent finalizată şi a apreciat că trebuie găsită o soluţie de accesare a resurselor BEI în acelaşi timp cu respectarea spaţiului fiscal restrâns”, se mai precizează în comunicatul Ministerul Finanţelor Publice.

 

Recomandările redacției