România are între 10.419 şi 12.770 de urşi bruni, în timp ce numărul optim de exemplare este estimat la 4.000, a anunțat, joi, 10 aprilie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a făcut declarația în cadrul unei conferinţe de presă dedicată prezentării, în premieră, a rezultatelor preliminare referitoare la populaţia de urs brun din România, în proiectul „Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”, potrivit Agerpres.

Situatia urșilor în Arad

Într-un articol al ziarului nostru din anul 2023, semnat de Corina Henegar, scriam că prin pădurile din județul nostru au început, de o vreme, să apară urșii. Fenomen extrem de rar, deoarece în zona noastră nu este habitat pentru urs. Într-o lună, nici mai mult nici mai puțin de patru urși maturi și doi pui au fost observați prin diferite păduri din zona noastră. Reamintim că urme de urs și chiar urși au fost zăriți la Moneasa, alte urme la Tauț-Târnova, un urs a fost prins în laț în pădure la Milova, iar cea mai recentă apariție a fost la Buteni, unde primarul comunei a semnalat prezența unei ursoaice cu doi pui, atrăgând  totodată atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste animale în zonă, atât pentru turiști cât și pentru sătenii aflați la cules de ciuperci prin pădure.

Aceste apariții pun multe semne de întrebare. Cum vin aceste animale în zona noastră, unde altitudinile sunt mici și dacă nu cumva sunt aduși din alte zone ale țării și relocați ”pe tăcute”, cum se vorbește pe la ”colțuri”.

Am luat legătura cu Mircea Pășcălău,  de la  Direcția  Silvică Arad, pentru a afla care este adevărul.

”În județul Arad există 74 fonduri de vânătoare, noi avem 11, restul sunt private și nu avem de unde să știm ce se petrece acolo. La noi în zonă nu a fost habitat pentru urs, dar din păcate de prin  2006 aceste animale s-au înmulțit foarte mult. Din câte știu eu, numărul optim ar fi undeva la  3-4 mii de exemplare, dar se pare că la această oră sunt undeva la 15 mii. Mulți spun că s-au tăiat pădurile și din acest motiv urșii își părăsesc habitatul. Dar nu este chiar așa. În fiecare grup de urși, există un mascul dominat iar ceilalți masculi trebuie să părăsească grupul respectiv și din acest motiv pleacă în alte zone. Un urs parcurge, în două zile, și 30-40 de kilometri. În ceea ce privește relocarea unor exemplare din zonele Covasna, Harghita, Brașov nu pot să-mi spun un punct de vedere, deoarece nu am dovezi, am auzit și noi, dar dovezi nu avem”, spune Mircea Pășcălău.

Am întrebat, de asemenea,  dacă avem motive de îngrijorare din cauza acestor apariții de urși de prin pădurile județului nostru. ”Nu există nici un motiv să ne temem, sunt apariții rare, urșii parcurg distanțe mari. Exemplu este și ursul care a fost filmat din tren, acum câțiva ani,  în zona noastră și despre care nu s-a mai auzit nimic”, mai spune Mircea Pășcălău de la Direcția Silvică Arad.

Directorul Direcției Silvice Arad ne mai spune că  problema este că nimeni, dintre țările vecine  nu dorește exemplare de urși de la noi. Sanctuarul de la Zărnești este plin și el iar în cazul în care o primărie din județ dorește să relocheze un urs capturat nu are unde. Așa s-a întâmplat și în  cazul primăriei din Conop, când primarul Petrică Moldovan a fost nevoit să elibereze ursul prins în pădure la Milova deoarece nici un fond de vânătoare nu l-a dorit.   ” Ursul prins la Milova era într-o stare bună de sănătate. Am încercat să-l oferim unor fonduri de vânătoare, însă nimeni nu l-a vrut. În consecință legea m-a obligat să eliberez ursul în zona în care l-am găsit, foarte aproape de sat. Deși am încercat să explic pericolul la care ne supunem, mi s-au dat asigurări că în urma experienței trăite animalul nu va mai veni în zonă”,  ne-a declarat la momentul respectiv primarul Petrică Modovan.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției