La nivelul Europei, România este percepută de cetățeni ca fiind o țară mai sigură decât state precum Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Ungaria sau Norvegia.
Principalii indicatori referitori la gradul de criminalitate, printre care nivelul general al criminalității, furturile și spargerile de locuințe, tâlhăriile și jafurile, furturile de autoturisme și infracțiunile violente sunt considerate de cetățeni ca fiind la un nivel scăzut, demonstrând un nivel de siguranță foarte bun.
Datele de pe numbeo.com confirmă cele mai recente rapoarte internaționale, precum cel al Departamentului de Stat al SUA care evidențiază progresele înregistrate de țara noastră în domeniul siguranței publice și plasează România printre cele mai sigure state din Uniunea Europeană.
Bucureștiul, mai sigur decât alte capitale europene |
Capitala României înregistrează un indice de siguranță de 71,9 devansând la acest capitol alte capitale europene precum Paris, Londra, Atena, Dublin, Roma, Sofia și Berlin. Din cele 150 de orașe europene incluse în clasament, indicele de siguranță variază de la 33,3 (cel mai puțin sigur oraș) și până la 81.3 (cel mai sigur).
În România, majoritatea cetățenilor se simt în siguranță să meargă singuri pe stradă noaptea |
Potrivit experienței reale a persoanelor care au contribuit cu date pentru numbeo.com, acestea resimt un nivel ridicat de încredere că sunt în siguranță atunci când merg singure pe stradă în România pe timpul nopții.
Prin comparație, gradul de siguranță pe timpul nopții în Grecia, Italia, Germania, Belgia, Norvegia, Spania, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost clasificat ca moderat, iar în Franța a fost clasificat ca scăzut.