OLYMPUS DIGITAL CAMERASite-ul piatadespaga.ro a întocmit un mercurial al şpăgilor oferite în România, conform celor povestite de cei care au fost nevoiţi să facă plăţi ilegale pentru a-şi rezolva o anumită problemă. Dacă în alte judeţe se oferă mită pentru a câştiga licitaţii, pentru a obţine fonduri europene sau pentru a fi trataţi în spitale, conform celor declarate de cititorii respectivului site, la Arad se dă mită la trecerea graniţei. Valoarea medie a şpăgii oferite în judeţ, este de 87 de euro, fiind raportate 38 de cazuri de acest fel. În comparaţie cu alte judeţe, în care şpaga medie este de câteva mii de euro, judeţul Arad stă bine la acest capitol.
În cele ce urmează vă prezentăm, pe scurt, câteva cazuri prezentate de-a lungul timpului, de cei care au trecut prin Vama Nădlac. Astfel, cineva povesteşte că pe 15 septembrie 2008, a dat o şpagă de 20 de euro la controlul de la frontieră, pentru că avea parbrizul fisurat puţin. O altă şpagă, ceva mai mare, s-a oferit pe 7 decembrie 2011, pentru lipsa asigurării medicale. Cel care „s-a autodenunţat” povesteşte că a dat 50 de euro, băgând banii în actele oferite la control. O altă persoană susţine că pe 1 octombrie 2012 a dat 30 de euro, pentru a fi lăsată să treacă graniţa fără acte valabile. Câteva zile mai târziu, pe 10 octombrie 2012, cineva a plătit 50 de euro când a trecut frontiera înspre Ungaria, pentru a evita controlul bagajelor din autocar. De asemenea, pentru un ITP expirat, s-a plătit pe 8 noiembrie 2012, suma de 30 de euro.
Telverde anticorupţie
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Arad susţin că nu pot comenta informaţiile apărute pe un astfel de site, dar au ţinut să menţioneze că au o bună colaborare cu toate instituţiile statului implicate în lupta împotriva corupţiei. „Colaborăm în permanenţă cu alte instituţii pentru combaterea corupţiei şi avem, de asemenea, şi un organ de control intern. Trebuie să ştiţi însă că din decembrie 2011, de când eu lucrez aici, nu a fost depusă nicio sesizare la noi pentru fapte de corupţie. Pe un site, oamenii pot să spună ce vor”, a declarat comisarul şef Iancu Daniel, purtătorul de cuvânt al STPF Arad. Acesta susţine că îi invită pe toţi cei care au fost nevoiţi să dea şpagă atunci când trec frontiera să sune la numărul de telefon pus la dispoziţie de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi de Ministerul Afacerilor Interne, 0800.806.806, telverde anticorupţie.

Recomandările redacției