Evaziunea fiscală de care ne tot plângem în România poate fi combătută încă de la bază de fiecare dintre noi dacă, atunci când mergem la cumpărături, alegem să plătim cu cardul şi nu cash. Românii sunt însă, în continuare, fanii bancomatelor. Retrag cam zece miliarde de lei lună de lună, mare parte fiind bani din salariu.

După ce firmele din România au renunţat la plata salariilor la plic şi le-au înlocuit cu carduri bancare, angajaţii s-au obişnuit să formeze cozi în faţa bancomatelor în ziua de salariu. De cele mai multe ori, aceştia retrag suma integral, bani pe care îi folosesc pentru cheltuielile zilnice, plata facturilor, plata ratelor. Potrivit Digi24, toate aceste tranzacţii se pot face pe internet şi ar fi chiar şi mai ieftin dacă oamenii nu ar fi atât de reticenţi în ceea ce priveşte siguranţa plăţilor pe internet.

Aşa se explică faptul că, în doar trei luni, românii au scos de la bancomate nu mai puţin de 34 de miliarde de lei. Numărul retragerilor este mai mic, însă sumele sunt cu mult mai mari.

Datele Băncii Naţionale arată că în perioada iulie – septembrie, românii au retras de la bancomat cu două miliarde de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2014.

Cum cele trei luni sunt luni de concedii, explicaţia vine din faptul că oamenii au avut nevoie de numerar în vacanţe.

Din nou, plata unui concediu se poate face şi cu ajutorul cardului şi în acest mod te asiguri că nu iei partea la evaziunea fiscală din turism. Estimările patronatelor din turism susţin că aproape 40% din industria de profil nu ar fi fiscalizată. Primul pas pentru rezolvarea situaţiei ar fi ca românii să plătească fie pe internet, fie la recepţie, direct cu cardul bancar. Tot cardul poate fi folosit la restaurant şi astfel te asiguri că bonul tău este prins în contabilitate.

Când vine vorba despre plăţile la comercianţi, datele BNR arată că numărul POS-urilor a crescut cu 4%. A crescut şi numărul plăţilor cu cardul. 55 de milioane de tranzacţii au fost înregistrate în perioada iulie – septembrie, în valoare totală de 6,5 milioane de lei.

În tot acest timp, România pierde anual peste 20 de miliarde de euro doar din taxe şi impozite. 60% din evaziune este generată doar de TVA.

Recomandările redacției