În urma creșterii alarmante a populației de urși și a schimbării comportamentului acestei specii, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a decis să intensifice măsurile de monitorizare a urșilor în fondurile cinegetice gestionate, în special în zonele turistice cu risc ridicat de interacțiune cu oamenii. Marius-Dan Siiulescu, directorul general al Romsilva, a dispus implementarea acestor măsuri începând de joi, 11 iulie.

Romsilva va identifica și monitoriza cu atenție traseele turistice cele mai expuse interacțiunilor dintre oameni și urși. Pe aceste trasee, care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, vor fi amplasate panouri de avertizare privind prezența urșilor, precum și recomandări pentru prevenirea și evitarea situațiilor periculoase.

În zonele de risc de pe traseele turistice, vor fi instalate camere de monitorizare a faunei cu transmitere instantanee a imaginilor. Aceste măsuri vor permite identificarea în timp real a prezenței urșilor, iar pădurarii din fondurile cinegetice gestionate de Romsilva vor comunica autorităților competente orice situație de risc apărută.

Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, reprezentând circa 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel național. În cele 100 de fonduri cinegetice care includ populații de urși, au fost evaluate anul trecut aproximativ 2.700 de exemplare, de aproape trei ori mai mult decât efectivul optim de 948 de urși.

Pe lângă administrarea celor 3,13 milioane hectare de păduri proprietate publică a statului, Romsilva asigură și servicii silvice pentru circa un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Regia gestionează, de asemenea, 22 de parcuri naționale și naturale și 12 herghelii de stat.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea siguranței atât a turiștilor, cât și a localnicilor, și pentru gestionarea corespunzătoare a populației de urși în contextul schimbărilor ecologice și comportamentale ale acestei specii.

Recomandările redacției