Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat, la Varşovia, deblocarea viitoare a unor fonduri europene destinate Poloniei, o recunoaştere a eforturilor noului Guvern proeuropean de a realinia această fostă ţară comunistă principiilor statului de drept, relatează AFP. Fonduri importante destinate Poloniei au fost blocate de către Bruxelles în urma unei lungi încleştări între Comisia Europeană şi fostul Guvern populist naţionalist cu privire la reforme controversate ale justiţiei efectuate de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS), îndepărtat de la putere în alegerile legislative din octombrie. ”Două decizii vor fi luate săptămâna viitoare cu privire la fonduri europene”, a anunţat vineri Ursula von der Leyen, evocând o sumă globală de 137 de miliarde de euro din fonduri europene de relansre economică postcovid şi coeziune socială.
”Eforturile voastre sunt importante, având în vedere reformele pe care le-aţi lansat şi măsuri pe care le-aţi luat în privinţa independenţei tribunalelor”, a salutat ea, adresându-se şefului noului Guvern polonez Donald Tusk, în prezenţa premierului belgian Alexander De Croo, într-o conferinţă de presă.
Preşedinta Comisiei a salutat Planul de acţiune pe care Guvernul polonez la prezentat săptămâna aceasta statelor membre ale Uniunii Europene (UE), ”o declaraţie foarte puternică a unei foi de drum clare a Poloniei”. Principalele puncte ale acestui plan, prezentat marţi de către Polonia în vederea unei restabiliri a independenţei justiţiei, privesc statutul Consiliului Naţional polonez al Magistraturii, Curtea Supremă, Tribunalul Constituţional, tribunalele de drept comun, dar şi separarea funcţiilor de ministru al Justiţiei şi de şef al Parchetului naţional polonez.
Un număr de acţiuni şi de proiecte de legi privind o restabilire a normelor democratice ale sistemului judiciar au fost deja adoptate sau lansate de către Varşovia. ”Ăsta este, îl avem”, s-a felicitat premierul polonez, al cărui Guvern a intrat în funcţie în urmă cu abia două luni.”Este vorba despre un munte de bani, pe care-l vom folosi cu înţelepciune, pe care-l vom folosi pentru a dezamorsa toate aceste tensiuni şi tulburări de azi”, a promis el, referindu-se la manifestaţii ale agricultorilor şi la blocări ale importurilor ucrainene la frontieră. Comisia Europeană a activat, în decembrie 2017, împotriva Poloniei, Articolul 7 al Tratatului UE, prevăzut în cazul unor ameninţări la adresa statului de drept. Această procedură – care a fost lansată între timp şi împotriva Ungariei – poate conduce până la o suspendare a dreptului de vot al unui stat membru în Consiliul European. (sursa:news.ro)