Perioada sărbătorilor de iarnă este ocazia ideală pentru relaxare și satisfacerea tuturor poftelor. Însă după ce zilele libere au ajuns la șfârșit, pentru mulți oameni, readaptarea la viața de zi cu zi și revenirea la rutina ușor plictisitoare reprezintă o adevărată corvoadă. 

Boala des întâlnită după trecerea sărbătorilor 

Depresia post-sărbători este problema multora, dar unii au norocul de a trece printr-o formă ușoară, fără să-și dea seama prin ce trec. Alții nu au o asemenea baftă și ajung la psiholog sau în cel mai rău caz, la psihiatru. 

Acest gen de depresie poate să fie recunoscută imediat. Tristețea, oboseala, lipsa de energie și teama de nerealizare sunt principalele stări care semnalizează dezlănțuirea bolii. Dacă aceste stări se acutizează și mai apar lipsa de interes, schimbările legate de somn sau apetit și retragere socială, cel mai adecvet este consultarea cu un expert.  

Pentru cei care suferă de o formă ușoare a depresiei, le este prescris să comunice cât mai mult și să stabilească obiective realiste.  

Remedii de natură fizică ce ajută la reabilitarea echilibrului sufletesc 

Specialiștii recomandă reînceperea unei rutine sportive, mișcarea având ca rezultat reducerea stresului și a depresiei, iar pentru cei petrecăreți, care au ocolit dormitul în timpul sărbătorilor, optimizează calitatea somnului.  

Cei care suferă de depresie, pot să înceapă să facă sport pentru a le crește stima de sine, care este esențială pentru a căpăta încredere, apoi a resimți împlinire și mulțumire în legătură cu propria ființă sau cu activitățile desfășurate. 

Gurmanzilor, celor care s-au îmbuibat de Crăciun și Revelion, pe lângă practicarea unor exerciții fizice, le este esențial și începerea unei diete, pentru a dobândi o stare de bine, sănătatea mintală fiind puternic legată de cea fizică. 

Sfatul profesionistului 

,,Să mergem la lucru sau la școală este o normalitate, e ceva firesc. Responsabilitățile care trebuiesc îndeplinite nu ne fac mai puțin liberi. Într-adevăr, unele activități pot fi solicitante, dar nu insuportabile. Nu trebuie să ne uităm la îndatoriri ca la ceva împovărător. Greutățile nu reprezintă imposibilul. De exemplu, acum studenții se întorc la facultate și sunt nevoiți să plece din oraș sau țară, urmează sesiunea, dar readaptarea este necesară. Sărbători o să mai vină, iar până atunci trebuie să ne readaptăm la rutina noastră.” – a declarat psiholog Radiana Marcu. 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției