Comisia Europeana vrea ca șoferii de peste 70 de ani să mai conducă doar în condiții stricte. Propunerea este ca permisele de conducere să fie valabile 15 ani, nu doar 10 ca acum. Peste 70 de ani însă controlul medical să fie obligatoriu din 5 în 5 ani şi anumite categorii să nu mai aibă voie să șofeze.
Așadar, permisele de conducere ar putea fi valabile 15 ani, nu zece cum se întâmplă în prezent. Șoferii care au peste 70 de ani, însă, vor trebui să facă toate controalele pentru reînnoirea carnetului la fiecare 5 ani.
La această dată, aproape un milion de șoferi cu vârsta de peste 70 de ani au permis de conducere românesc. Mai bine de jumatate dintre aceștia, însă, nu au facut controlul medical pentru reînnoirea permisului de conducere, prin urmare, nu mai au voie sa urce la volanul mașinii.
Din păcate, statisticile arată că anul trecut, peste 20.000 de oameni au murit pe şoselele din Uniunea Europeană, dintre care aproape 2.000 în ţara noastră.
Experţii în conducere defensivă spun însă că principala cauză a accidentelor de la noi este lipsa educaţiei rutiere. „În România, posesorul de categoria B îşi ia permisul şi nu mai trece prin niciun fel de reevaluare până când nu expiră acesta. Nerespectarea vitezei regulamentare, neasigurarea la efectuarea anumitor manevre sunt cele care conduc la producerea de accidente şi doar un număr extrem de mic 0,5% se datorează problemelor medicale”, a declarat Emil Gâtej, expert conducere defensivă.
Comisia Europeană îşi propune înjumătăţirea numărului de morţi pe şoselele din UE până în 2030. De aceea vrea şi înăsprirea controalelor medicale. Cei care suferă în mod regulat de hipoglicemie sau au dizabilități cognitive ori intelectuale grave nu vor mai putea şofa. Sunt luaţi în vizor şi cei care abuzează de alcool sau droguri.
În prezent, în România vizita medicală pentru reînnoirea permisului de conducere constă într-un consult ORL, o vizită la medicul de medicină internă, oftalmologie, ortopedie, neurologie şi psihiatrie.
Sursa: observator