România trebuie să implementeze salariul minim european, ceea ce înseamnă o creștere a salariului minim brut la 3.700 de lei, iar mai apoi presupune indexarea anuală. Samuel Caba, președintele Asociației pentru Reformă Civică și Democrație, atrage atenția că o astfel de măsură trebuie corelată cu economia reală, asigurându-se astfel o sustenabilitate pe termen mediu și lung. „Salariul minim european se va implementa și în România.
O decizie pe care o așteptau zeci de mii de salariați, dar o decizie care vine să impună o creștere oarecum artificială.
Da, este nevoie de o creștere a salariilor, mai ales în contextul cheltuielilor tot mai mari, dar pe de altă parte această creștere trebuie să țină cont și de contextul economic și de puterea financiară a angajatorilor. Dacă salariul minim crește doar pe hârtie, fără a avea și o susținere în piața economică, înseamnă de fapt o creștere artificială ce nu va fi resimțită de salariați. În ceea ce privește impactul asupra micilor antreprenori, creșterile salariului minim completate de creșterile birocrației duc la o creștere a costului forței de muncă. Ce înseamnă acest cost al forței de muncă?
Practic, dacă un mic angajator își permitea să susțină financiar doi salariați, s-ar putea ca după aplicarea acestor modificări să nu mai poată susține aceste locuri de muncă, eventual să mai poată asigura doar un loc de muncă cu normă întreagă și un altul part-time. Rezumând, aplicarea salariului minim european este un mare pas înainte pentru România, dar această creștere trebuie în mod obligatoriu corelată cu economia reală pentru a nu avea un efect de bumerang”, a transmis Samuel Caba.