Membrii Sanitas Arad sunt nemulţumiţi de faptul că sporurile din sistemul medical au scăzut și amenință cu proteste de amploare, care ar putea culmina cu întreruperea programului de muncă. „Ţinând cont de faptul că am asistat deja la proteste spontane în diverse unităţi sanitare din ţară şi că există semnale clare că acestea se vor propaga cu rapiditate pe măsură ce angajaţii au încasat salariile pentru luna ianuarie 2019 şi au constatat că înregistrează pierderi de venituri sau că acestea nu cresc deloc, vor fi organizate proteste, anunţă Sanitas.

Concret, Sanitas a hotărât să înceapă organizarea de acţiuni sindicale revendicative după un anumit program. Din data de 20.02. până în 01.03.2019 au fost convocate Comisiile de dialog social la nivelul Prefecturii, iar miercuri, 06.03.2019 a avut loc la București pichetarea Ministerului Finanţelor Publice. „Pe data de 13 martie vom fi prezenți și noi la București, unde vom picheta sediul Ministerului Sănătăţii, urmând ca pe data de 20.03.2019 să protestăm în fața Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Dacă nici până atunci nu vom fi băgați în seamă, urmează ca pe data de 3 aprilie să participăm la un amplu miting de protest care va avea loc în Capitală“, ne-a declarat Otinel Șandru, liderul Sanitas Arad.

Formele de protest nu se vor încheia însă aici, riscând să se ajungă până la întreruperea lucrului. „După mitingul din data de 3 aprilie, vom începe demersurile pentru declanșarea grevei generale, la presiunea membrilor de sindicat“, susține Otinel Șandru.

Revendicările Sanitas sunt următoarele: 1. eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială. 2. Calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. 3. Asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. 4. Includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite. 5. Eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri. 6. Corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială. 7. Negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului – Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare.

Recomandările redacției