Săptămâna trecută am fost nevoit să trec prin orașul Sântana și cu această ocazie am oprit la sediul Primăriei. Din păcate, primarul era plecat la un incendiu, ne-a precizat o salariată. În scurt timp, dânsul a fost anunțat de prezența noastră și, după un sfert de oră, edilul șef a fost prezent la birou.

Domnule Daniel Tomuța, sunteți la cel de-al treilea mandat de primar și vedem cu toții că ultimii ani au fost destul de grei, fiind criză economică și pandemie și totuși dumneavoastră v-ați descurcat destul de bine.

– Da, se putea și mai bine, dar să știți că eu sunt mulțumit, dar parcă aș fi vrut să fac ceva mai mult.

Să știți că, înainte de a intra în sediul primăriei am discutat cu câțiva cetățeni și sunt foarte mulțumiți de dumneavoastră ca primar, dar și de personalul Primăriei, de felul în care sunt tratați când vin în această instituție. Domnule primar vorbă multă, sărăcia omului. Să trecem la fapte. Ce proiecte aveți și ce prevăd acestea?

– Avem proiecte în implementare în orașul nostru, cum ar fi Proiectul amenajare piste de biciclete, care este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Contractul de finanțare s-a semnat în data de 15.04.2019, iar termenul de finalizare este în luna martie 2023. Lungimea finală a tronsoanelor va fi de 7, 478 kilometri, iar străzile pe care sunt executate lucrări de amenajare a pistelor de biciclete sunt următoarele: Bradului, 1 Decembrie, Căprioarei, Ghioceilor, Horea, Mihai Viteazu, Muncii și strada Rodnei. Acestea vor avea rolul de a asigura cetățenilor legătura cu obiective importante ale orașului cum ar fi: biserica, școala, piața, gara. Spun asta mai ales că, în Sântana, este un trend de a merge din ce în ce mai mult cu bicicleta. Traseul va fi prevăzut cu opt stații de bike sharing și un total de 90 de biciclete, care vor putea fi închiriate.

Un alt proiect este restaurarea Casei Urbariale și adaptarea sa la nevoile culturale ale comunității. Acest proiect este finanțat prin POR 2014-2020, iar contractul a fost semnat în 2 iulie 2019. Obiectivul general al proiectului este transformarea orașului Sântana într-o zonă turistică culturală. Clădirea urbarială a fost construită în anul 1749 și este poziționată chiar în mijlocul orașului Sântana. Prin Programul de conservare și revitalizare a imobilului Urbarial Haus se urmărește protejarea și valorificarea acestui imobil care face parte din patrimoniul cultural al României. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: restructurarea, conservarea și punerea în valoare a clădirii Urbarial Haus. Se propun lucrări la clădirea monument istoric în vederea restructurării și reabilitării clădirii prin consolidarea structurii, finisaje interioare și exterioare, amenajări în incintă și împrejurimi, conservarea patrimoniului, creare și depozitare muzee și spații, digitalizarea obiectivului de patrimoniu, creșterea numărului de vizitatori.

Alt obiectiv important este realizarea de locuințe colective sociale pe strada Unirii, amenajarea parcului Europa, finanțat prin POR 2014-2020, contract semnat în 11.05.2020. Acest proiect va asigura necesarul de locuințe la nivel de oraș și cuprinde trei blocuri, amenajări exterioare care vor fi prevăzute cu zone de parcare, dar și cub zone de spații verzi. Vor fi plantați arbori decorativi și se vor amenaja trotuare de acces. În urma implementării acestui proiect, locuitorii orașului Sântana vor beneficia de un nou spațiu verde frumos amenajat, iar parcul va avea piste de biciclete, bănci pentru odihnă, fântâni arteziene, iluminat, cișmele, sisteme de irigare zone verzi. Se dorește crearea unei ambianțe diurne și nocturne pentru principalele categorii de vârstă, dar și o zonă de odihnă pentru persoanele în vârstă.

Un alt obiectiv este Școala Gimnazială de pe strada Unirii. În cadrul acestei școli se află patru săli de clasă. Clădirea mai conține grupuri sanitare, care au fost construite recent, un cabinet medical, cancelarie, sală multifuncțională. Această investiție este finanțată prin Planul Național de Dezvoltare Locală. Ea a demarat în 2020 și s-a încheiat în 2022. S-au făcut lucrări per toate elementele clădirii, cum ar fi izolarea fundației pentru a opri igrasia, schimbarea acoperișului, refacerea finisajelor pereților, pardoselii, tavanelor. S-a procedat și la înlocuirea ușilor și geamurilor și școala a fost dotată și cu mobilier nou.

Alt proiect a fost acela de construire a bazei sportive I pe strada Mihai Viteazul, proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, în parteneriat cu Primăria orașului Sântana. S-a prevăzut un teren de fotbal cu nocturnă, un teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis, vestiare. Toate dotările sunt conforme cu normele U.E. în materie.

Un alt obiectiv este construirea și dotarea Centrului Cultural. Tema propusă este realizarea unui Cămin Cultural structurat pe următoarele niveluri: clădire alcătuită din trei module: primul modul P+1, grupează sala cu 250 de locuri, foaier și anexele, cum ar fi: depozit mobilier, cabină tehnică, spații tehnice, oficiu. Al doilea modul P+1 va avea o sală de conferințe, un spațiu de expoziție, centru de informare, birou administrativ, bibliotecă și muzeu local. În fine, ultimul modul P+3 va cuprinde un modul de circulație verticală și grupuri sanitare. Totodată acest modul primește și rolul de element de semnal fiind configurat ca un spațiu sub formă de turn cu o terasă acoperită, ca punct de observație. – Așa este, domnule primar, aveți proiecte cu care vă puteți mândri în fața oricui. Se vede activitatea primarului și colectivului pe care îl conduceți și, bineînțeles și a Consiliului Local. Mai mult, mă gândesc domnule primar că alături de dumneavoastră, în toate aceste proiecte a fost și domnul președinte al Consiliului Județean, Iustin Cionca.

– Evident că da. Întotdeauna am avut ușa deschisă la Consiliul Județean.

Vă mulțumim!

Orașul Sântana, sub conducerea primarului Daniel Tomuța, este plin de șantiere. De aici se vede mâna de gospodar a primarului- prin felul în care se ridică diferite obiective. Bravo!

Recomandările redacției