De puțn timp, un nou  serviciu al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad este la dispoziția publicului. Este vorba despre  Makerspace. Acesta este un spațiu dedicat educației de tip STEAM  și promovării noilor tehnologii. STEAM este un acronim din limba engleză, prescurtare de la: știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică. Scopul său practic este facilitarea învățării, stimularea creativității, promovarea dialogului și încurajarea gândirii critice. În orice tip de makerspace exista două coordonate care sunt constante:  descoperă, experimentează și creează prin tine însuți. Cea de-a doua: împărtășește și colaborează cu ceilalți. La Makerspace-ul din Bibliotecă se pune accentul  pe ambele coordonate, într-un cadru modern de educație non-formală, orientată către noile tehnologii. Accesul la serviciul și sala Makerspace se poate face prin mai multe modalități. Detalii puteți afla pe  https://bibliotecaarad.ro/makerspace/  

Am mai aminti echipamentele care dotează acest nou spațiu: o imprimantă 3D de tip IDEX – Raise3D E2, un echipament multifuncțional (imprimantă 3D / cutter laser / freză CNC) – Snapmaker 2.0 A350, un scaner 3D – Shining 3D Einstar, un microscop trinocular Optika B-293PLi, un display interactiv, 12 laptopuri, alte echipamente auxiliare. Așadar, suficiente motive, mai ales  pentru cei tineri de a se „scufunda” în Makerspace.

Și cum, cele mai multe școli din Arad au avut, înainte de vacanță, activitatea „Săptămâna altfel”, Makerspace-ul de la Bibliotecă  a fost  explorat de grupuri de elevi, însoțite de profesori. Ei au participat la ateliere de microscopie și ecologie acvatică, dar și la inițiere în modelare și imprimare 3D. Au fost elevi de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul Național de Informatică, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob”, Școala Gimnazială „Regina Maria” Arad. „Activitățile în acest nou spațiu al Bibliotecii vor continua”, au spus organizatorii.

    

Recomandările redacției