Încă de la confirmarea sar­cinii, părinţii sunt copleşiţi de emoţii, dar şi de griji. De multe ori avalanşa de gânduri se încheie cu „Sănătos să fie!”, scrie csid.ro.
Iată câteva indicaţii despre ce anume trebuie să facă părinţii pentru a menţine sănătatea copiilor.
Iubire şi securitate. Părinţii trebuie să le arate copiilor iubirea lor zi de zi. Copiii au nevoie de multă iubire şi să se simtă protejaţi. Este dovedit că, dacă într-o fa­milie este armonie, starea de sănătate a tuturor membrilor este mai puternică.
Alimentaţia sănătoasă. Atunci când aveţi copii, este obligatoriu să pregătiţi acasă hrana cu dragoste şi ţinând cont de sfaturile nutriţioniştilor, aşa vă feriţi de foarte multe ingrediente nenaturale pe care mâncarea gătită din supermarket sau din restaurante le poate conţine. Evitaţi mâncărurile prăjite, sarea, grăsimea şi zahărul, în exces.
Hidratarea, vitală pentru copii. După ce au împlinit 6 luni, bebeluşii fac deja cunoştinţă cu apa în forma ei pură. Nimic mai natural! Copiii au nevoie de o apă dintr-o sursă curată, atestată, cu un con­ţinut redus de sodiu, fluoruri, nitraţi. Încercaţi să ţineţi cât mai departe copiii de băuturile carbogazoase şi de sucurile dulci.
Dantura îngrijită. Cum apar primii dinţi, părinţii trebuie să îi familiarizeze pe copii cu periuţa şi pasta de dinţi. Chiar dacă la 9 din 10 sesiuni de spălare a dinţilor copilul protestează, este spre binele lui să aibă dantura sănătoasă şi să se obişnu­iască cu acest gest dimineaţa şi seara.
Activităţi în aer liber. Încă de la naştere, copiii trebuie scoşi zilnic afară, aceştia au nevoie de plimbări lungi, la aer curat, ca să se bucure de oxigen proaspăt şi de liniştea naturii.
Igiena corpului. Sănătatea se men­ţine printr-o igienă corporală adecvată. Igiena se efec­tuează cu apă din belşug şi produse de curăţare specifice vârstei copiilor.
Departe de jocurile electronice. Psihologii şi doctorii vorbesc despre pericolele la care sunt supuşi copiii care petrec zilnic câteva ore în faţa ecranelor, din cauza problemelor care pot aparea: întârziere în dezvoltarea psihomotorie, tulburări de comportament, ADHD, limbaj nedezvoltat corespunzător vârstei, pro­bleme cu vederea etc.

Recomandările redacției