Muntele Găina găzduiește în weekend, „Târgul de Fete” –  una dintre cele mai  vechi sărbători populare, în care tradițiile sunt păstrate vii. An de an, mii de oameni aleg să urce pe munte, sărbătoarea având nu doar atracții tradiționale, ci noi, adaptate zilelor noastre. În fiecare an, sărbătoarea este organizată în apropierea datei de 20 iulie, de Sfântul Ilie, iar arădenii sunt așteptați ca până acum, să se bucure de evenimente.

Așadar, pentru sâmbătă şi duminică, programul cuprinde expoziţii, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte de muzică uşoară, focuri de artificii şi petreceri în aer liber.

„Târgul de Fete” va începe sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu expoziţia de artă fotografică „Hai pe Muntele Găina”, semnată Vasile Sârb şi cursanţii săi de la Clasa de artă fotografică din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

La ora 13.30, în program este etapa „Meşteşuguri tradiţionale din Judeţul Alba” a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”.

Spectacolul folcloric va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu. La acest eveniment vor evolua câştigătorii etapelor din acest an ale Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” – Bianca Şuşman, solistul vocal al judeţului Alba în anul 2019, ansamblul folcloric „Doina Mureşului”, din Ciugud, grupul vocal al judeţului Alba în anul 2019, Traian Zbutea, rapsodul popular al judeţul în anul 2019, Elena Popiţa, poetul popular al judeţului în acest an, ansamblul folcloric din Stremţ – dansul tradiţional şi obiceiul tradiţional al judeţului Alba în anul 2019, Dumitru Cernat, solistul instrumentist al judeţului în acest an, „Fluieraşii” din Şugag, grupul instrumental al judeţului Alba în 2019.

Vor mai evolua în fața publicului ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, din Aiud, ansamblul folcloric „Dor Teiuşan”, din Teiuş, şi Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene”, din Ocna Mureş.

Sâmbătă seara, „Târgul de Fete” continuă pe Muntele Găina, unde, de la ora 21.00, vor avea loc recitaluri cu Gino & Band, Trupa Compact şi DJ Harra cu animatoare. În miez de noapte va fi un foc de artificii, iar petrecerea va continua până târziu în noapte cu discotecă în aer liber şi focuri de tabără.

Programul de duminică

Duminică dimineaţa, de la ora 10.00, va fi un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum. Oficialităţile prezente vor depune coroane de flori. În acest ceremonial solemn vor avea un aport Tulnicăresele din Avram Iancu şi Fanfara „Augustin Bena”.

Un moment aşteptat este „Târgul Naţional al Meşterilor Populari”, precum şi un spectacol extraordinar de folclor, în care vor evolua mai multe ansambluri și soliști: ansamblul „Augustin Bena” al judeţului Alba, soliştii vocali Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, Leontina Fărcaş, Ciprian Roman și alții.

Sărbătoarea nu se putea înceia decât cu un moment deosebit – un recital special susţinut de Tudor şi Nicolae Furdui Iancu, alături de grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia.

Totul e ca vremea să țină cu organizatorii și cei care aleg pentru weekend, această sărbătoare câmpenească.

 

Recomandările redacției