La început de an nou fiecare gospodar își face un bilanț al realizărilor și cheltuielilor din anul ce s-a încheiat pentru a vedea… cu ce pleacă la drum. Firește, nici în cadrul administrațiilor locale nu e altfel. Astfel, unul din bilanțurile importante este cel al contabilizării sumelor provenite din taxe și impozite încasate la bugetul local dar și a numărului celor care le-au plătit. Dacă în orașe bilanțul este mai… diferențiat oarecum, în comune, unde lumea se cunoaște om cu om, acest bilanț relevă limpede cine nu și-a plătit… „dările“. Pe de altă parte, în funcție de acest bilanț se poate face atât planul pentru investițiile viitoare cât și cel referitor la ce… proiecte UE pot fi accesate. Așa cum s-a constatat și în alți ani, locuitorii comunelor arădene – deși ma­joritatea au venituri în general mici – înre­gistrează procente mari la plata acestori obligații.
Peste 90%! Incredibil procent la… încasări
*La Almaș, bunăoară, procentul de încasări pe anul 2015 este de peste 90%! Și după cum ne-a spus primarul comunei, inginerul Teodor Avram, s-a depus un efort susținut pentru acest rezultat. „Echipa de la Primă­rie, respectiv compartimentul Impozite și taxe s-a implicat serios în ultimele luni ale lui 2015 pentru a îndemna oamenii să-și achite aceste obligații financiare. An de an procentul este ridicat la noi, ne implicăm toți – inclusiv eu și viceprimarul – pentru că ne dorim ca modernizarea comunei, începută cu ani în urmă, să continuie. Și pentru asta trebuie să avem bază să ne implicăm și în proiecte europene care să ne aducă cât mai mulți bani europeni nerambursabili pentru cât mai multe investiții. În această idee și în acest an la noi s-au putut plăti dările încă din 12 ianuarie“.
*Comuna Semlac are o singură localitate și încasările sunt tot pe la 90%. „Și asta în condițiile în care echipa de la Primărie a muncit din greu: am trimis în ultimele două luni peste 1.000 de somații și ti­tluri executorii tocmai pentru a nu avea surprize; mai ales că valoarea impo­zitelor este aceeași ca în 2015. Însă suntem implicați în niște proiecte absolut necesare comunității și vrem ca anul acesta să le găsim o rezolvare, și pentru asta am făcut  eforturi serioase. Ne trag în jos însă amenzile: nu avem prea multe însă unele sunt greu de recuperat fiind aplicate unor cetățeni străini și legislația actuală nu ne ajută de fel în această direcție. Chiar vrem să discutăm serios această situație în următoarea ședință a Asociației Comunelor ce va fi în februarie. Cât privește orarul casieriei: se pot face plăți încă din 12 ianuarie. Așa că-i invit pe cei ce au restanțe să și le achite cât mai repede“ ne spunea pimărița comunei, Letiția Stoian.
*În comuna Birchiș procentul de încasări este chiar mai mare: ajunge la circa 93%, după cum ne spunea primarul Ion Guțu, un primar cu mare experiență în administrația publică. „Oamenii de aici sunt corecți dar au și ei greutăți, firește. Ceva probleme avem însă cu amenzile neplătite dar mai ales cu terenurile nelucrate. Avem 2.000 ha de teren cumpărat de cineva și până acum a rămas nelucrat. Probabil vom face și noi o hotărâre de Consiliu Local pentru a mări impozitul pentru cine
nu-și va lucra terenul timp de 3 ani, conform legii. Până atunci însă… Anul acesta, la noi, plăți se vor putea face abia din 20 ianuarie, pentru că târziu au venit normele de aplicare a Codului Fiscal“ ne spunea primarul din Birchiș.
Pe „amendați“ nu-i știm la față
*Un procent bun de încasări s-a obținut și la Bata: peste 87% dar primarul Ion Micurescu subliniază că ar putea fi mult mai bun de n-ar fi amenzile. „Marii investitori de la noi își plătesc taxele, localnicii care stau aici, de asemenea, mai ales că nu le-am mărit de mulți ani. Probleme mari avem noi cu amenzile neplătite ale celor care au do­miciliul aici dar pe care noi nu-i știm… la față, deși suntem o comunitate mică. Suntem puși în situația să apelăm la firme de recuperare a acestor datorii, deoarece nu-i găsim pe acești datornici. Apreciez că ar trebui găsită o altă modalitate legislativă, mai eficientă, de recuperare a acestor datorii; poate și prin consultarea cu noi, primarii ce avem o mai mare experiență în administrație… Oricum ar fi, trebuie găsită această metodă, deoarece aceste datorii ne trag în jos“ a subliniat edilul bătan.
Amenzile neplătite să se transforme în… arest
Și la Vladimirescu, rata de plată taxelor și impozitelor a fost mare, ajungând la peste 85%, după cum ne spunea primarul Ioan Crișan. Însă…  „Covârșitoarea majoritate a localnicilor din comună își plătesc la timp aceste obligații, mai ales că nu le-am mai mărit de 10 ani. Însă ne trag în jos numeroasele amenzi neplătite – ce se fac venit la bugetul local, știut fiind că prin trei din cele patru sate ale comunei: Vla­dimirescu, Cicir și Mândruloc trece DN7. Consider că legislația actuală nu sprijină de fel recuperarea acestor sume – amendații fie nu au nimic în proprietate fie sunt străini – și în această idee mai eficient ar fi să se revină la o mai veche legislație când… datoriile îndelung neplătite se transformau în zile de arest. Majoritatea oamenilor, după ce trec prin experiența arestului, nu mai riscă să fie amendați! Echipa de la Primărie face eforturi deosebite pentru recuperarea acestor datorii dar în unele cazuri sunt slabe speranțe. În acest an încasările vor începe abia pe 20 ianuarie datorită problemelor de implementare a noului program“, ne mărturisea primul edil din Vladimirescu.
Impozit de 500% pentru… pârloage!
*Un procent mare de încasări s-a înregistrat și la Ususău: peste 90%, după cum ne mărturisea primarul Florin Țole. Aici însă o altă problemă dă dureri de cap administrației. „Nu avem probleme cu contribuabilul de rând. Ne cunoaștem între noi și oamenii se străduiesc să nu fie datori. O mare problemă este însă cu pământurile nelucrate cumpărate de persoane juridice. Avem sute de hectare în această situație așa că vom face o hotărâre de Consiliu Local și persoanelor juridice care nu vor cultiva pământurile le vom mări impozitul cu… 500%! Nu se poate să ai atâta pământ bun și să-l lași pârloagă ani de zile, bătându-ți joc și de comunitatea din zonă“ ne spunea cu năduf primarul din Ususău.
Procente bunicele și în creștere
*La Ghioroc încasările au fost de asemenea bunicele: peste 80%, ne spunea primarul comunei Corneliu Pop-Morodan. „Avem speranțe că și restanțierii își vor achita în cele din urmă impozitele, deoarece în ultima vreme atât sumele încasate cât și gradul de colectare au crescut mult. Noi nu avem probleme mari nici cu amenzile. Anul acesta însă impozitele vor fi ceva mai mari deoa­rece se va plăti impozit și pe pământul de sub case și se va vedea aceasta încă de la primele plăți care se pot face la noi abia din 19 ianuarie“.
*La Șeitin, primarul Mircea Totorean diferenția puțin bilanțul încasărilor. „La persoane fizice procentul de încasări este de peste 90%. Dar probleme avem cu unii investitori. Unul destul de mare, de exemplu, s-a declarat în faliment deci e de așteptat pentru a primi bani de la el. Amenzile care ne încurcă sunt mai mult cele de circulație. Avem noroc cu as­pectul că la noi nu este nici un teren nelucrat: e pământ bun, e în loc bun și oamenii nu-l lasă nelucrat“ ne spunea primarul din Șeitin.

Recomandările redacției