Proprietarii benzinăriei din localitatea Beliu din judeţul Arad sunt acuzaţi de către oamenii din zonă că folosesc combustibil de proastă calitate, lucru care a dus la afectarea a nenumărate maşini. Şoferii au bănuieli că benzina ar fi „botezată“, ceea ce prin traducere ar însemna că se adaugă apă în benzină pentru a avea parte de un profit mai mare. Adaosul acesta în benzină nu are însă efecte prea bune pentru motorul maşinilor, care este grav afectat. Specialiştii susţin însă că ar exista şi alte metode „neortodoxe“ de a înmulţi combustibilul, nu doar prin adăugarea de apă.
Problema o reprezintă însă faptul că benzinăria din Beliu este singura din zonă, ea practic asigurând combustibilul pentru câteva zeci de sate şi comune. Oamenii nu au de unde să alimenteze decât de aici, cele mai apropiate benzinării fiind la vreo 30 de kilometri distanţă, la Ineu sau la Sebiş.
Astfel, benzinăria din Beliu este suspectată că a stricat multe autovehicole şi nu numai. Oamenii se plâng că li s-au distrus până şi motocoasele. „Mi-am cumpărat o motocoasă de la Arad. Pentru că funcţionează cu benzină am alimentat-o de la Beliu. Problema este că nu porneşte deloc, în ciuda faptului că este nouă, ştiu foarte bine cum funcţionează, iar în plus a şi fost testată şi mergea impecabil. Am fost nevoit să tai toată iarba cu coasa clasică, în timp ce motocoasa mea stă atârnată şi se odihneşte în… cui. Sunt ferm convins că benzina de la Beliu i-a pus capac“, ne spune Ionel Tarcea din Şiad, localitate situată la 12 kilometri de Beliu. „Eu am avut probleme cu maşina după ce am alimentat de la ei. Se «gâtuia» tot timpul şi trebuia să opresc tot la 50 de metri să o repornesc. În mod cert se bagă apă în benzină“, susţine un alt locuitor, din localitatea Craiva, comună vecină cu Beliu.
Un alt şofer, chiar din Beliu, ne mărturiseşte că „după ce am păţit-o şi eu de câteva ori şi am realizat care e problema m-am lecuit. Deşi locuiesc în Beliu nu mai alimentez de la ei. De câţiva ani îi evit“.
Locuitorii din zonă, deşi nu le este la îndemână situaţia, fac haz de necaz. „Ne-am gândit că benzinăria din Beliu ar fi bună totuşi la ceva. În mod cert cuptoarele, pentru că aici nu avem gaz, nu s-ar strica de la ben­zina pe care noi o folosim pentru aprinderea focului. Dar apoi am stat mai bine şi ne-am gândit. La câtă apă conţine, benzina de la Beliu ar putea fi utilizată mai degrabă la potolirea focului decât la aprin­derea sa“.
Proprietarul neagă acuzaţiile
Proprietarul benzinăriei susţine însă că reclamaţiile sunt neîntemeiate. „Te văd om serios, hai să stăm de vorbă. Nu vrei să te servesc cu o cafea?“, a sunat încercarea de „periere“ a proprietarului. Realizând că nu merge cu cafeaua, proprietarul Marcel Moţ ne-a declarat: „Este adevărat că am avut reclamaţii, însă nu sunt întemeiate. În plus, acestea au fost în urmă cu vreo trei-patru ani, atunci când benzinăria apar­ţinea altcuiva. Vă garantez că aici nu se «umblă» la combustibil. Sunt de acord ca pe cheltuiala mea, repet şi accen­tuez asta: pe cheltuiala mea, să se ridice probe şi să fie aduse la laborator. Dacă se adevereş­te că combustibilul conţine apă, sunt dispus să suport consecinţele care se impun“.
Am luat legătura şi cu Pavel Ţica, primarul comunei Beliu, de la care am aflat că nici el nu alimentează din localitatea pe care o păstoreşte. Motivul ar fi acela că „fac foarte multe drumuri la Arad şi alimentez de acolo“. Culmea este însă că nici măcar maşinile primăriei Beliu nu sunt alimentate din… Beliu. Motivul ni-l oferă primarul: „Avem contract cu Petromul din Ineu. Este un combustibil mai ieftin“.
Am încercat să aflăm dacă există plângeri legate de benzinăria din Beliu la Protecţia Consumatorului. Am aflat de aici că nu au fost organizate controale tematice cu privire la benzinării, iar o statistică a numărului de plângeri privind benzinăria din Beliu ar fi foarte greu de realizat.
În concluzie, am încercat noi să le oferim un pont şoferilor care au probleme cu maşina din cauza combustibilului de proastă calitate. Sfatul vine de la un mecanic auto: „În cazul în care maşina «tuşeşte» sau se îneacă din cauza combustibilului, trebuie să se scoată toată benzina din rezervor. Se alimentează cu Petrom 99+ deoarece este foar­te «curată». Este, de asemenea, recomandabil ca şoferii să evite să alimenteze din benzinării foarte ieftine sau care nu au o firmă prea cunoscută. Dacă se rămâne însă în pană şi trebuie alimentat de urgenţă atunci ar trebui folosită o pâlnie cu sită deasă“.

Recomandările redacției