Imediat după ultimul amical jucat în Antalya, pierdut cu 1-2 în fața celor de la FC Aarau, Laszlo Balint vădit supărat pe greșelile din apărare, anunța o schimbare tactică pentru viitor, în sensul renunțării inițierii construcției de la fundașii centrali. Și într-adevăr, în acel meci, primul gol a fost primit după ce Medjimorec a încercat o pasă de lungime medie, plecată din fața propriului careu, pasă care a fost trimisă însă direct la un adversar care a retrimis mingea în careul nostru. La câteva zile distanță, antrenorul UTA-ei a mai îndulcit tonul dar vorbește în continuare de adaptarea stilului de joc la posibilitățile jucătorilor:  

„În Turcia ne-am axată pe această inițiere, din zona 1, pentru că aveam terenuri bune și ne-am gândit că putem să insistăm pe acest aspect dar s-a dovedit că atunci când avem parte de adversari cu calitate pe acest pressing ofensiv întâmpinăm probleme și atunci va trebui să ne adaptăm. Noi avem calitate, inclusiv în aceste meciuri de pregătire am dovedit că știm să ținem de minge departe de poarta noastră dar am întâmpinat probleme din cauza greșelilor individuale pe această inițiere a construcției din zona 1 și nu este neapărat o tragedie. Mă bucur că aceste amicale din Turcia au evidențiat clar această problemă și bineînțeles că va trebui să încercăm să ne adaptăm în așa fel încât să evităm aceste greșeli care au fost evidente și s-au transformat inclusiv în goluri pentru adversar.“

Această modificare tactică așadar nu presupune trecerea neapărat la un joc foarte direct ci implică mai mult acea parte de inițiere a construcției. Plecând de la portar mingea nu se va mai duce către fundașii centrali ci către un alt jucător. Acesta ar putea fi unul dintre mijlocașii defensivi, care să coboare între fundașii centrali (Passaglia ar fi cel mai potrivit candidat pentru acest rol dar și Batha poate face acest lucru), sau ar exista și soluția care a mai fost aplicată în unele meciuri, de a se încerca scoaterea mingii în bandă, fie pentru Vukcevic (urcat spre mijlocul terenului), fie spre Miculescu (coborât spre zona mediană), ambii fiind jucători cu un fizic care le poate oferi șanse de reușită reale în câștigarea unui duel pentru minge.

Însă, odată cu sosirea canadianului Ongaro, Laszlo Balint beneficiază și de o al treilea alternativă, mingea trimisă direct spre un atacant înalt, de forță care apoi să o redirecționeze către unul dintre coechipierii din jumătatea adversă. Spre deosebire de Hora sau Dangubic (atacanții de până acum), canadianul, la cei 1,98 ai săi poate face cu succes acest lucru. Și chiar dacă nu va reuși să câștige chiar toate duelurile, UTA este una dintre echipele cele mai bune din campionat la recuperarea mingilor în jumătate adversă, astfel că un atac de recuperare pe mingea a doua, are șanse rezonabile de reușite. Evident, asta presupunând că Ongaro va juca (fie și doar pe o porțiune din meci), lucru de care nu putem fi siguri dat fiind faptul că încă nu știm prea multe despre pregătirea sa fizică din acest moment și de randamentul la primele antrenamente cu echipa.

Cert este că la cele amintite mai sus se adaugă și amănuntul că, mai mult ca sigur, se va juca pe un teren greu, pe care construcția la firul „ierbii“ nu e chiar recomandată în zonele cu potențial mare de risc, astfel că sunt șanse mari ca această schimbare de tactică anunțată de tehnicianul UTA-ei să o vedem pusă în practică încă de la primul meci al anului. Poate singurul factor „perturbator“ ar putea fi abordarea tactică a adversarului dar cum Ilie Poenaru este recunoscut ca un antrenor care încearcă să „joace“ și nu este adeptul autobazei, probabil că UTA nu va fi lăsată să inițieze construcția fără să fie deranjată de pressingul advers.

(foto: uta-arad.ro)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției