După două decenii și numeroase cazuri șocante de abuz și neglijență, regulile pentru asistenții maternali din România se schimbă drastic. Cei care doresc să devină părinți profesioniști trebuie acum să îndeplinească criterii mult mai stricte. Toți candidații trebuie să fie absolvenți de liceu, iar persoanele care au depășit vârsta de 65 de ani nu mai sunt eligibile. Vârsta maximă la care un asistent maternal poate prelua un copil este de 47 de ani. Nici candidații, nici membrii familiilor lor nu trebuie să aibă antecedente penale, iar comportamentul lor trebuie să fie exemplar, fără droguri, alcool sau boli psihice. Cel puțin unul dintre membrii familiei trebuie să aibă venituri stabile.
Evaluarea și testarea candidaților vor fi acum realizate de echipe ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), renunțându-se la firmele private care au fost acuzate de superficialitate în trecut. Atestatul de părinte profesionist va fi valabil pe perioadă nedeterminată, spre deosebire de perioada de trei ani din trecut. Numărul maxim de copii care pot fi plasați în grija unui asistent maternal va fi de doi, cu excepția cazurilor în care copiii sunt frați.
Aceste schimbări vin în urma unor cazuri cutremurătoare de abuz, inclusiv moartea unei fetițe de patru ani aflată în grija unei asistente maternale în vârstă de 71 de ani. Cazuri de violență, neglijență și exploatare a copiilor au dus la necesitatea unui control mai strict asupra celor care sunt responsabili de bunăstarea micuților. Noile reguli și proceduri au scopul de a asigura un mediu sigur și propice dezvoltării pentru copiii aflați în grija asistenților maternali, oferind o protecție sporită și prevenind abuzurile care au marcat sistemul de protecție socială din România.
vreau sa iau un copil ca asistent maternal am virsta 50 ani