Nu demult scriam despre investițiile importante care s-au realizat în ultimii ani în comuna Ususău: două grădinițe noi la standarde europene, două terenuri moderne de sport, parcuri cu spații de joacă pentru copii și locuri pentru promenadă, construirea a zeci de poduri și podețe în întreaga comună, drumuri asfaltate cu șanțurile betonate aferente, capelă mortuară modernă, achiziționarea unei autospeciale de pompieri, plus utilaje pentru deszăpezire, având şi utilajele necesare pentru construcţiile şi investiţiile la nivel de comună, autobasculantă, excavator, autogreder şi bulodexcavator, cu care se execută toate lucrările ce se impun la nivel de comună, asfaltarea a trei drumuri comunale, construirea de biserici noi și multe altele.
Film de prezentare:
Acestea sunt doar câteva din investițiile realizate până acum, unele dintre ele sunt finalizate, multe dintre ele de câțiva ani buni de zile. Acestora li se adaugă cele noi sau investițiile și proiectele care sunt în derulare sau nu sunt încă finalizate. Dacă despre școala nouă „Teodor Păcățian“ din Ususău am scris data trecută, la fel despre parcul și capela mortuară din aceeași localitate, acum a venit vremea să scriem despre investițiile realizate și în celelalte sate aparținătoare comunei.
Școală complet reabilitată la Zăbalț
Printr-o finanțare obținută prin PNRR, conducerea primăriei comunei Ususău vizează reabilitarea totală a școlii din satul Zăbalț. „Lucrările sunt foarte avansate, reabilitarea totală a școlii cuprinzând și instalațiile electrice și cele sanitare. Până la începutul anului școlar lucrarea va fi finalizată, copiii având posibilitatea să învețe într-o unitate de învățământ modernă, cu toate condițiile. Se lucrează și la parcul din incinta școlii, la refacerea magaziei de lemne, precum și la împrejmuirea terenului de sport, de asemenea o investiție destul de recentă“, ne-a declarat Florin Țole, primarul comunei Ususău.
Clădirea, care adăpostește de fapt atât școala cât și grădinița, este compusă din trei săli de clasă, holuri, vestiare, cameră tehnică și grupuri sanitare.
Cămin cultural nou
Localitatea Zăbalț se va putea mândri cât de curând și cu un cămin cultural nou. După cum se poate observa din imagini, clădirea este finalizată, lucrându-se la ultimele retușuri. Se mai lucrează la menajările exterioare, la parcul din fața căminului, aleile și locurile de parcare. În acest moment, în clădire este adăpostit mobilierul școlar, până când va fi gata școala.
Capelă mortuară la Zăbalț
Investițiile nu se opresc aici în satul Zăbalț. „Avem în vedere achiziționarea unui teren pentru construirea unei capele mortuare la Zăbalț. Sperăm ca lucrările să înceapă deja în această toamnă“, ne-a dezvăluit Florin Țole.
Asfaltarea a patru străzi în satul Dorgoș
În cel mai scurt timp, vor fi contractate lucrările rămase neefectuate în urma intrării în insolvență a firmei care trebuia să realizeze asfaltarea străzilor din satul Dorgoș. Este vorba despre patru străzi, cu șanțurile betonate aferente.
De asemenea, copiii se pot bucura de o grădiniță modernă, dotată cu toate condițiile la Dorgoș.
Bruznic – asfaltarea străzilor
Bruznic este un alt sat aparținător comunei Ususău, ale căror străzi vor intra la asfaltare. „Avem un proiect pentru asfaltarea străzilor din localitatea Bruznic. Sperăm să obținem cât mai repede aprobarea necesară.
De asemenea, în ceea ce privește localitățile Dorgoș, Zăbalț și Bruznic vom accesa fonduri europene prin GAL Podgoria Miniș-Măderat, din care facem și noi parte, prin care vom realiza dotarea locurilor de joacă din parcuri“, ne-a spus primarul Florin Țole.
Refacerea drumului comunal spre Pătârș
Marea problemă o constituie intrarea în insolvență a firmei care a câștigat licitația pentru modernizarea drumului de la Pătârș. O altă mare problemă referitoare la acest proiect este distrugerea parțială a drumului asfaltat spre localitatea Pătârș, din cauza basculantelor de tonaj mare, care circulând spre cariera Pătârș, au distrus drumul. „Practic, cineva beneficiază de materialele de construcții, respectiv piatră și sorturi, iar noi, ca administrație locală, suportăm daunele fără a putea face nimic în acest sens. Autoritățile statului care trebuiau să constate aceste încălcări de legislație privind transporturile de mare tonaj nu-și fac treaba. Lucrările de asfaltare a acestui drum respectiv asfaltarea de la Dorgoș și Zăbalț nu au fost recepționate încă, constructorul trebuind să reabiliteze (să refacă stricăciunile pe cheltuială proprie pentru a putea fi preluate ca noi de administrație).
Referitor la proiectele prin Programul Anghel Saligny, am propus spre evaluare și finanțare două proiecte, unul este pentru alimentarea cu apă a localităților Ususău, Dorgoș și Zăbalț, fiind condiționați de finanțarea cu 1450 euro/cap de locuitor, dar asta e legislația din România fie ne place sau nu. Celelalte două localități aparținătoare, respectiv Bruznic și Pătârș nu au putut fi prinse în proiect din cauza lipsei numărului de locuitori, care este condiția de bază în finanțarea proiectelor.
Avem un proiect pentru colectarea de ape uzate, prin PNRR. Vor fi construite fose septice individuale. Din păcate, noi nu suntem incluși în masterplanul județului. Nu s-a putut realiza canalizarea pentru că nu avem 2.000 de locuitori, așa cum prevăd condițiile“, a mai declarat Florin Țole.
Primarul a ținut să precizeze: „cel mai mare sprijin pentru dezvoltarea comunei l-am avut din partea carierei de la Pătârș, care ne furnizează piatra necesară pentru toate lucrările din comună. Practic, cariera ne sponsorizează. O altă veste bună o reprezintă faptul că, în urma modificării legislației, partea de revidență minieră ne revine și nouă, ca UAT. Până acum venea doar la stat. Banii pe care îi vom încasa ne vor ajuta să ne punem în valoare realizarea proiectelor“, ne-a declarat Florin Țole.