Furt și profanare de morminte în cimitire din municipiu – asta au reclamat mai mulți arădeni care cer autorităților să ia măsuri. De curând, am fost sesizați cu privire la cazuri de furt de flori și distrugere la morminte, în Cimitirul Pomenirea. Neștiind ce să mai creadă, oamenii bănuiesc că mormintele sunt pângărite fie de persoane de etnie rromă – care își fac veacul în zona cimitirelor, ori chiar de unii muncitori ai cimitirelor, ce aparțin de Gospodărirea Comunală. „Mă deranjază de ani de zile pasivitatea Administrației Cimitirelor. De curând, împreună cu frații mei, am mers să reîmprospătăm florile de pe morintele părinților. S-a întâmplat la orele amiezii. Nu am apucat să terminăm de plantat și a venit ploaia,astfel că ne-am retras. A doua zi dimineața am trecut iar prin zonă presimțind că ceva nu este în regulă. Asta după multe episoade în care florile plantate au fost furate imediat după plantare. Ce să vedem…surpriză, din 19 trandafiri pitici plantați cu o zi înainte – trandafiri la 25 de lei bucată, șase nu mai erau. Și sunt sigur că o să fie furați toți rând pe rând. După urmele lăsate au fost furați chiar în ziua în care i-am plantat. De multe ori am pățit asta“, povestește Nicu Nistor.

Cer autorităților să ia măsuri

Acesta mai spune că a mai constat că s-a furat din cimitir și în trecut. Tot arădeanul povestește cum diverși pretinși muncitori se oferă să îngrijească bine locul de veci, dacă sunt plăți în parte. „Am fost la administrație, sătul de atâtea furturi că să sesizez ce se întâmplă. Pe lângă clădirea administrației oricine trece prin zonă va fi acostat de câteva persoane de o anume etnie care se oferă să îți îngrijească mormintele apropiaților, pentru anumite sume de bani, lucru pe care am înțeles că îl fac și unii dintre angajații de acolo. Avem Poliție Locală, avem Poliție de Ordine Publică, care din câte am înțeles au fost sesizate de aspectele privind acei cetățeni care te trag de mânecă să îți facă acele servicii de îngrijire și nimeni nu a luat nici o măsură până acum“, spune arădeanul.

Cei care pretind bani de la familii, contra așa-ziselor servicii de îngrijire, îi abordează pe cei care merg în această perioadă, în apropierea sărbătorii Paștelui, să se îngrijească mormintele persoanelor apropiate, trecute în neființă. „Se fură la greu de pe morminte – flori, candele, coronițe. Nu știm de ce nimeni nu ia măsuri și nu se păzește cimitirul, pentru se fi prinși cei care profanează locurile de veci. Pentru că a lua ce aduce familia la un mormânt, înseamnă al profana“, spune un alt arădean – P.S.

Arădenii care au sesizat acestea vor ca Poliția Locală și Administrația Cimitirelor să facă ordine. „De ce acele persoane care te trag de mânecă și stau zilnic lângă clădirea administrației Cimitirului Pomenirea nu sunt îndepărtate de Poliția Locală? Nu mai avem nimic sfânt, până și mormintele au ajuns să fie jefuite iar cei care sunt plătiți să le administreze nu fac nimic. Mulțumim pentru asta Primăriei Arad, Gospodăririi Comunale Arad, Administrației Cimitirelor, Administrației Cimitirului Pomenirea, Poliției Locale Arad și nu în ultimul rând primarului Gheorghe Falcă. Apropo, nu de mult, taxa de șapte ani a fost crescută considerabil de Consiliul Local Arad“, mai spune Nicu Nistor.

Administrația cimitirelor răspunde

Pe de altă parte, reprezentanții Gospodăririi Comunale Arad susțin că, sub nicio formă, angajații proprii nu sunt vinovați de aceste fapte. Și asta pentru că lucrează la program, există pază în cimitire și ținând cont de activitatea lor de până acum – cu siguranță „nu s-ar preta la astfel de fapte“. „Am primit sesizări și cunoaștem problema. Înțeleg durerea domnului, pentru că și mie mi s-a întâmplat așa ceva. Dar acuzele la adresa muncitorilor noștri nu sunt adevărate și trebuie dovedite. Există un singur paznic la 20 de hectare și nu este posibil să fie supravegheat îndeaproape. Când pui anumite lucruri mai de valoare, din păcate te poți aștepta la așa ceva. Domnul se plânge și de taxă. Practic plătește puțin peste 30 de lei pe an. Noi, din banii adunați ne ocupăm de îngrijit, curățat – nu de altceva.

Am fost martor când femei care au venit la mormintele apropiaților lor, au luat efectiv flori de pe alte locuri de veci și le-au pus la ale lor.  I-am dus la administrație pe unii și am chemat poliția, dar ni s-a spus că mare lucru nu se poate face. Vizavi de persoanele care se oferă să îngrijească cimitirele pentru bani – ne spun că sunt pe domeniu public, că au și ei apropiați îngropați acolo și că nu le poate interzice nimeni să stea în cimitir. Am discutat cu cei de la Poliția Comunitară să vină mai des și uneori vin, ne ajută și fac ture ca să îi mai alunge. Dar după ce pleacă, din păcate incidentele se repetă. Groparii nu fură, din contră uneori chiar mai supraveghează“, susține Iosif Focsz, șef departament cimitire.

Recomandările redacției