Ministerul Sănătăţii va schimba legea care se referă la accesul rudelor unui pacient la documentele sale medicale, un demers inițiat la cererea Avocatului Poporului, potrivit  Agerpres.

Avocatul Poporului s-a sesizat în urma cazului unei femei din Covasna, al cărei fiu a murit la spital în urma unui accident rutier. Femeia nu a putut primi informații legate de diagnostic sau tratament în cazul fiului ei, deoarece acesta nu apucase să își exprime acordul ca datele să fie divulgate, așa cum cere actuala legislație. „Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opţiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc.

Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. (…) Prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situaţia în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale”, a precizat Avocatul Poporului.

 În consecinţă, instituţia a solicitat ministrului Sănătăţii să modifice legea și să permită accesul rudelor la informațiile medicale ale pacienților care nu au avut cum să-și dea acordul în acest sens. Ministerul Sănătății a anunțat deja că proiectul de modificare a legii a intrat în circuitul intern de avizare.

Sursa Agerpres

Recomandările redacției