Peste 500 de angajaţi, 15 combine de maximă performanţă, 36 de magazine răspândite pe întreg teritoriul de Vest al ţării, 7.600 hectare de pământ lucrat, peste zece milioane de euro investiţi numai în utilaje, aproape 3.000 de capete de vaci din rasele cele mai productive, 5.000 de porci tăiaţi în fiecare lună, reprezintă cifre care intimidează. Care este secretul din spatele acestor cifre, absolut de neînchipuit într-o ţară aflată într-o continuă degringoladă şi mai ales într-un domeniu considerat de către mulţi ca fiind ineficient şi costisitor? „Totul a început în anul 1987, pentru ca după trei ani, în 90, să avem prima societate agricolă privată din ţară. Am adunat pământ, i-am dat eficienţă şi am început să avem producţii mari. Totul s-a realizat, şi se realizează în continuare, pe forţe proprii, nimic din afară!“, sunt cuvintele celui care se află în spatele cifrelor de succes.

Şi în cazul de faţă funcţionează acel adevăr general valabil că atunci când te afli prea aproape de munte nu poţi să îi admiri grandoarea. Pentru Dimitrie Muscă, cifrele de succes ale afacerii sale nu reprezintă un motiv de surprindere, deoarece strategia sa a fost gândită pas cu pas.

Văzută din unghiuri diferite, măreţia succesului şi cifrele absolut remarcabile ale Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici poate părea incredibilă, de necrezut pentru cineva din afară, dar în acelaşi timp cât se poate de firească pentru cei direct implicaţi în fenomen. Paşii urmaţi de către Dimitrie Muscă au fost atipici pentru societatea românească, însă în cele din urmă s-au demonstrat a fi câştigători. Au fost atipici doar pentru noi, cei care poate nu le-au înţeles sensul şi care ne mirăm acum de cifrele înregistrate, însă pentru administratorul Combinatului Agroindustrial nu au fost decât nişte măsuri obişnuite, cât se poate de normale. Este poate, dacă vreţi, caracteristica unui vizionar. Acel om care prin ideile şi acţiunile sale, poate neînţelese la început, reuşeşte să spargă nişte tipare, ducând societatea înspre vârf.

Angajaţi plătiţi cu 12.000 de lei pe lună

Şi pentru că succesul are o conotaţie mult mai simplă în viziunea sa, secretul ne este împărtăşit chiar de către cel care l-a obţinut: „La baza a tot ce am realizat s-a aflat producţia, seriozitatea şi faptul că am respectat oamenii de lângă mine. Nu puteam să realizez tot ce vedeţi aici de unul singur. Era imposibil. Am investit peste zece milioane de euro numai în mecanizare, în utilajele cu care se lucrează pământul. Super moderne şi super sofisticate! Pentru asta, însă aveam nevoie de personal, de profesionişti. La început şi avem cazuri şi în prezent, nici antreprenorii nu şi-au plătit oamenii aşa cum trebuie, iar aceştia nu au mai rezistat şi au plecat, lăsând munca pe mâna unor angajaţi slab pregătiţi. Noi nu ne-am bătut joc de oameni. Poate nu putem să îi plătim ca în Luxemburg sau Elveţia, unde se înregistrează cele mai mari salarii, dar nici departe nu suntem. Avem peste 500 de angajaţi, cu salarii foarte bune. În plin sezon, un mecanizator pe combină câştigă între 11.000 şi 12.000 de lei pe lună. Un mecanizator pe tractor câştigă, în general, 7 – 8.000 lei pe lună.

Trebuie să ai grijă de oameni, să îi ţii aproape, să îi respecţi. În acest fel, îţi vor fi fideli şi vor şti că în altă parte nu e mai bine“, ne dezvăluie Dimitrie Muscă.

Peste 7.600 hectare de pământ

Combinatul Agroindustrial cuprinde trei complexe: Macea, Olari şi Curtici. Aici sunt crescuţi peste 50.000 de porci, iar până la sfârşitul anului mai intră 10.000 de capete. Asta pentru că la Olari va exista un combinat. Există deja o „maternitate“, iar peste 10.000 de capete de porci vor intra în complex.

De asemenea, la Olari există peste o mie de capete de vaci, iar la Curtici sunt peste 1.600 de capete de vaci de carne şi lapte.

Pe lângă porci şi vite, combinatul mai dispune de 300 de oi.

Toată carnea produsă aici este distribuită către cele 36 de magazine CAI Curtici din Vestul ţării.

Peste 7.600 de hectare de pământ sunt lucrate la Curtici şi la Olari. Producţia de grâu înregistrată la un singur hectar este cuprinsă între 7.200 şi 8.000 de kilograme. De asemenea, peste 12 tone de porumb se cultivă la un hectar.

Combinatul dispune de 15 combine Claas, preţul unui singur utilaj ridicându-se până la suma de 500.000 euro.

Mă pot uita în ochii cumpărătorului. Carnea pe care eu o produc este curată. Nu ştii însă ce vine de afară…“

Pesta porcină a făcut ravagii în câteva state europene, printre care şi România. Combinatul Agroindustrial condus de Dimitrie Muscă nu a avut de suferit, aici fiind tăiaţi peste 5.000 de capete în fiecare lună. Cu toate acestea, Dimitrie Muscă nu este indiferent la ce se întâmplă în jurul său. „O spun clar şi răspicat: la noi, în România, criminalul porcilor este Daea, alături de ANSVSA. Vina lor este că nu au împuşcat mistreţii, principalii purtători ai virusului. Vânătorii au dorit să facă bani pe spatele agricultorilor şi nu le-a păsat de culturile şi de porcii crescuţi de oameni. Au vrut să ţină mistreţii, să facă bani prin aducerea străinilor în ţara noastră, la vânătoare. Să stea însă liniştiţi vânătorii pentru că Dumnezeu îi va pedepsi pentru cât rău au făcut acestei ţări şi agriculturii, în general. Neîmpuşcând mistreţii bolnavi, aceştia s-au înmulţit, iar acum mor pe capete. În Europa, din 28 de ţări, doar opt au probleme cu pesta porcină. Restul ţărilor au fost în stare să ţină situaţia sub control, anihilând imediat mistreţii. Am ajuns de râsul lumii. Ţara noastră în loc să exporte carne, a ajuns ca peste 85% din carnea de porc să fie importată. Am ajuns să importăm de la unguri, râd aceştia de noi. Eu mă pot uita, oricând, în ochii fiecărui cumpărător care trece pragul vreunui magazin al nostru. Carnea pe care eu o produc este curată, garantez pentru asta! Nu ştii însă ce se bagă în carnea care vine de afară“, ne declară Dimitrie Muscă.

Capcana supermaketurilor

Modul în care românul alege să îşi facă cumpărăturile, în ultimii ani de zile, s-a schimbat. Însă nu neapărat în bine. Filozofia de a cumpăra totul din supermarket, o dată la săptămână, a fost împrumutată de români de la vecinii lor din Occident. Dimitrie Muscă atrage însă atenţia asupra efectului pe care acest tip de cumpărături îl poate avea asupra sănătăţii oamenilor. „Am observat asta în special în rândul femeilor, ceea ce este cu atât mai grav cu cât ele sunt şi gospodine, ele fac mâncarea în casă. Este plăcut să îţi faci cumpărăturile dintr-un loc în care găseşti de toate: haine, carne, pantofi, bijuterii, băuturi, oale, legume, fructe şi orice altceva ai sau nu ai nevoie. Lumea face, de obicei, astfel de cumpărături – «se aprovizionează» – o dată pe săptămână. Mâncarea nu este însă un accesoriu de îmbrăcăminte. Ea trebuie să fie mereu cât mai proaspătă, nu să o miroşi de fiecare dată când deschizi frigiderul să vezi dacă nu miroase a stricat. Ar trebui să ne ghidăm după principiul: să îţi cumperi zilnic de mâncare, atât cât ai nevoie pentru ziua respectivă. În acest fel şi sănătatea oamenilor nu va avea de suferit“, ne-a declarat Dimitrie Muscă.

Aradul a dat verdictul: fără drept de apel la gazele de şist

Judeţul Arad s-a aflat într-un mare pericol în urmă cu câţiva ani, atunci când era cât pe ce să înceapă exploatarea gazelor de şist. Zeci de tone de substanţe chimice, multe dintre ele nedescifrate, urmau să fie introduse în pământ prin intermediul sondelor, pentru a sparge roca şi pentru a extrage gazele. Aceste substanţe intrau în apa care ajungea la populaţie, la plante, infestând totul şi provocând o serie de reacţii negative asupra sănătăţii oamenilor, dacă nu intervenea Dimitrie Muscă. „M-am luptat din toate puterile ca o astfel de tragedie să nu se reverse asupra judeţului nostru. Ar fi fost o crimă. Concesionarea perimetrelor din Arad a fost semnată de Victor Ponta. El a fost cel care a dorit exploatarea gazelor de şist în judeţul nostru. Lumea nu a înţeles atunci revolta mea împotriva exploatării. Se spunea «sigur, Muscă cu pământurile lui. Pentru aia se luptă!». Nu este însă adevărat, iar acest lucru s-a adeverit în timp. Eu m-am luptat pentru sănătatea oamenilor. Dacă infestezi apa, totul se năruie“, atrage atenţia Dimitrie Muscă.

Adrian Cotuna

Voicu Sida



  • Titarca spune:

    Important este sa.și formeze și urmași pe măsură priceperii sale. În rest sănătate și putere de munca tuturor celor care aduc plusvaloare.

  • dan L spune:

    Degeaba stergeti comentari musca a fost este si ramane un excroc

  • Kozma Simon spune:

    Va asigur si datorita faptului ca-l cunosc personal si fiind obiectiv, ca e un OM capabil, indraznet si curat.Inteligenta-i inascuta nu-i permite sa se faca de ras nici macar in fata unor gunoaie precum acest anonim dan L. Lpta cu greutatile impuse si de multe ori neasteptate, i-au dat o forta si mai mare. Stiam inca de la inceputurile muncii sale de izbanzile ce-i aduc mai multa invidie decat recompensa. Batrane tine-o tot asa si precum ai zis Bunul Dumnezeu Va rasplatii pe toti dupa fapte.Jos palaria si felicitari.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției