tanaseUn nou eveniment din seria Partituri în expoziţie se pregăteşte la Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol şi va fi dedicat Mariei Tănase, de la a cărei naştere se vor împlini, în 25 septembrie, 100 de ani, fiind organizat de Secţia de Artă şi Multimedia. Astfel, în vitrinele de pe holul instituţiei vor putea fi admirate partituri, imagini, discuri, afişe, cărţi şi albume despre Maria Tănase. Expoziţia dedicată Mariei Tănase va fi deschisă în 15 septembrie şi va putea fi vizitată până în 15 octombrie.
Maria Tănase s-a născut în Mahalaua Cărămidarilor din București. A apărut pe scenă, pentru prima dată, în anul 1921 pe scena Căminului Cultural Cărămidarii de Jos din Calea Piscului, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari, apoi pe scena Liceului Ion Heliade Ră­dulescu, unde a urmat doar trei clase, fiind ne­voită să se retragă pentru a lucra, alături de părinții săi, la grădină.
S-a angajat la Teatrul Cărăbuș, unde a debutat în revista Cărăbuș – Express a lui N. Kirițescu cu pseudonimul Mary Atanasiu. În vara anului 1936 a înregistrat cântece populare la casa de discuri Columbia sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner. Printre primele piese înregistrate se numără „Cine iubește și lasă” și „M-am jurat de mii de ori”, pe care le-a imprimat cu acompaniamentul tarafului Costică Vraciu din Gorj.
În 1938 Maria Tănase a început să colaboreze cu renumitul restaurant Luxandra, unde cânta acompaniată de orchestra violonistului Petrică Moțoi. Data de 20 februarie 1938 reprezintă debutul radiofonic al artistei. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a prezentat pe viu un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului”. După comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio și ecoul puternic în rândurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tănase va continua să fie programată aproape săptămânal de Radio România.
A interpretat roluri de teatru şi operetă, a avut parte de recunoaştere internaţională şi a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile României. În luna aprilie a anului 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii cls. a III-a. În anul 1955 a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul suprem de Artist Emerit.
Secţia de Artă şi multimedia a Bibliotecii Ju­de­ţene A. D. Xenopol organizează regulat expoziţii de partituri dedicate unor compozitori sau interpreţi cunoscuţi. Sunt expuse obiecte din patrimoniul secţiei: albume, partituri, memorii, jurnale, fotografii. Intrarea la aceste expoziţii este liberă.

Recomandările redacției