Programele de finanțare prin Fondul Național de Mediu au fost prezentate astăzi primarilor din județul Arad, de vicepreședintele Agenției Nationale a Fondului de Mediu, Andrei Antipa. Ședința de informare a avut loc la Consiliul Județean Arad.
AFM sprijină anul acesta, printre altele, investiții în clădiri, canalizare, mijloace de transport, piste de biciclete, mănăstiri, centre sociale, fabrici de reciclare, situri contaminate, selectarea deșeurilor.
„Am organizat această sesiune de informare pentru că e important ca primarii să afle, direct de la sursă, care sunt proiectele finanțabile anul acesta. Eu mă bucur de interesul domnilor și doamnelor primar, de sala plină, de faptul că au fost activi la discuțiile de astăzi. Îi mulțumesc domnului vicepreședinte pentru efortul de a veni la Arad și de a avea această discuție foarte bună la Consiliul Județean. A scutit de un drum la București 45 de primării arădene”, a declarat Iustin Cionca.
La întâlnirea de astăzi au participat reprezentanții a 45 de primării, deputații Glad Varga și Sergiu Bîlcea, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean, Iustin Cionca și Răzvan Cadar, directorii Consiliului Județean, funcționari din primării.
În urma întâlnirii de la Consiliul Județean, deputatul Glad Varga informează în detaliu că în anul 2023, atât autorităţile locale, cât şi operatorii privaţi vor putea beneficia de o serie de programe de mediu finanţate de către Administrația Fondului pentru Mediu sau prin PNRR şi anume:
Programul Casa Verde Fotovoltaice, cu termen de lansare prevăzut la sfârşitul lunii martie 2023 şi un buget alocat de 2 miliarde lei. Aproximativ 150.000 de gospodării din România vor beneficia de panouri fotovoltaice prin intermediul acestui program.
Programul Fabrici de reciclare, cu termen de lansare prevăzut la începutul lunii mai 2023 şi un buget alocat de 286 milioane lei. Este finanțat prin PNRR, se adresează operatorilor privaţi şi sprijină activitățile de reciclare, de pregătire pentru reciclare și post reciclare.
Programul Prima Conectare, cu termen de lansare martie – aprilie 2023 şi buget de 150 milioane euro, cu alocare financiară de 1900 euro/gospodărie. Este finanțat prin PNRR, se adresează operatorilor de apă regionali sau locali, în parteneriat cu primăriile şi finanțează branșamentele și racordurile către populație, acolo unde ele nu există.
Programul Apă Curată, cu termen de lansare mai – iunie 2023 şi un buget alocat de 200 milioane euro. Este finanțat din Fondul pentru Mediu, se adresează autorităților locale şi finanțează rețele de apă și canal în localitățile în care nu există, dar și stații de tratare și de epurare.
Programul microbuze școlare electrice, cu termen de lansare martie – aprilie 2023 şi un buget alocat de 300 milioane lei. Este finanţat din Fondul pentru Mediu și se adresează consiliilor județene.
Programul eficiență energetică în clădirile publice, cu un buget alocat de 500 milioane lei. Este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează instituțiilor publice, lucrările eligibile incluzând: schimbarea tâmplăriei; achiziționarea unor centrale noi; încălzirea în pardoseală; anveloparea exterioară; schimbarea instalațiilor electrice din interior.
Programul Rabla Local, cu termen de lansare mai – iunie 2023 şi o finanţare de 3000 lei/ solicitant. Este prevăzută scoaterea din circulație a 100.000 de mașini vechi.
Programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu termen de lansare septembrie 2023 şi un buget alocat de 500 milioane lei. Este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează primăriilor care au în proprietatea lor terenuri contaminate.