Anunţata şedinţă extraordinară de ieri a Consiliului Local Municipal s-a desfăşurat aşa cum anticipam (oarecum), în articolul în care o anunţam, adică liniştită şi paşnică… până la un anumit moment foarte anumit.
Programată nemţeşte pentru orele 14,00, şedinţa a început româneşte, cu vreo zece minute mai târziu decât ora H, cu o intervenţie a primarului Gheorghe Falcă, intervenţie în care acesta a prezentat în rezumat cele cinci volume (dosare), ale studiului privitor la condiţiile impuse în cazul renovării şi restaurării faţadelor la imobilele din zona istorică protejată a municipiului. Primarul a anunţat că întreaga documentaţie va fi înaintată  Direcţiei de Monumente şi Patrimoniu pentru avizare, apoi va fi supus aprobării Consi­liului Local Municipal.
Cum ordinea de zi a fost votată fără obiecţii, s-a trecut la votarea proiectelor de hotărâri. Optsprezece astfel de proiecte au fost votate succesiv cu majorităţi co­vârşitoare, notându-se doar trei abţineri şi nici un vot contrar.
Deşi votat unanim, punctul al optsprezecelea, care prevedea mandatarea primarului pentru stabilirea calendarului celei de-a doua evaluări a managementului la Filarmonică, a început prin intervenţia consilierului PSD Marin Lupaş, care a cerut primarului să explice ce măsuri se vor lua împotriva „acestui individ” dacă va absenta şi de la această evaluare. „Din informaţiile mele, nu se va prezenta nici la această nouă evaluare. În acest caz, vă rog să explicaţi ce măsuri se vor lua împotriva sa”, a cerut Lupaş. Răspunsul a venit de la Daniela Pădurean Andreica, directoarea Centrului Cultural Municipal, care a spus că se vor lua acele măsuri prevăzute de lege.
Următorul punct, al nouăsprezecelea, de retragere a primăriei, a Filarmonicii şi a Teatrului din Asociaţia Arad – capitală culturală europeană 2021, l-a avut ca protagonist pe Ionel Ciupe; acesta a cerut amânarea luării unei decizii până la rea­lizarea unui audit financiar asupra acti­vităţii Asociaţiei şi publicarea acestuia. Primarul Gheorghe Falcă a intervenit şi a explicat pe larg marile beneficii de care se bucură Aradul după pierderea competiţiei, deci a banilor. Printre multe altele, Falcă a explicat că Ministerul Culturii a inclus Aradul într-un proiect naţional „Oraşe culturale europene”, că ministerul va finanţa un eveniment cultural pe care autorităţile încă nu-l au dar îl vor avea, că ministerul va promova Aradul pe banii ministerului, adică mai pe scurt: Aradul a cheltuit o groază de bani ca să convingă ministerul să-şi facă datoria faţă de… Arad! Ca o compensaţie, Gheorghe Falcă a propus să se alcătuiască un nou articol la proiectul de hotărâre, articol prin care, odată cu retragerea primăriei din asociaţie, să-i fie retras acelei asociaţii şi spaţiul pus la dispoziţie de primărie. Daniela Pădurean Andreica a intervenit şi l-a lămurit pe Ionel Ciupe anunţând că la Centrul Cultural Municipal are loc chiar acum un audit cu subiect Asociaţia Arad – Capitală cultu­rală europeană, că rezultatul se va cunoaşte prin luna mai şi că va fi făcut public, însă toate plăţile şi decontările       s-au făcut legal, prin documente justificative. Din păcate, nimeni n-a replicat că oricâte documente justificative s-ar fi fă­cut, eşecul nu se justifică în nici un fel, deci cheltuielile făcute cu o muncă în zadar trebuie recuperate până la ultimul bănuţ şi puse înapoi în puşculiţa primăriei.
Ultimul moment ceva mai tensionat a fost punctul penultim, referitor la unele măsuri pentru asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare menajeră. Marin Lupaş l-a întrebat pe primar: „Cine îşi asumă eşecul realizării contractului de salubrizare menajeră, fiindcă este un eşec?”, însă primarul i-a explicat pe îndelete că problema a generat-o o ministră de mediu din PSD, că Aradul este între primele cinci oraşe din ţară în direcţia rezolvării acestei probleme şi că o repliere a autorităţii ministeriale s-a făcut la intervenţia autorităţii locale municipale arădene.

Recomandările redacției