Conducerea Consiliului Județean vrea condiții facilitate pentru obținerea de bani europeni, iar Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad a lansat un apel public în acest sens.  Și asta pentru că, în perspectivă, accesarea fondurilor UE va fi dificilă. 

Apelul se adresează tuturor factorilor competenţi să intervină și să negocieze condițiile de accesare a fondurilor europene. Șeful CJA a trimis şi o scrisoare şi ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a cărui implicare este necesară pentru distribuirea judicioasă a fondurilor europene.

Draftul pachetului legislativ care cuprinde noile condiții adoptate de Parlamentul European pentru accesarea proiectelor INTERREG 2021 – 2027 prevede schimbări majore în ceea ce privește mecanismul de finanțare al proiectelor. Potrivit celor celor de la CJ Arad, noile modificări vor face foarte greu accesibile finanțările de proiecte, în special pentru comunele sau localitățile mici, ONG-uri, sau chiar și pentru consiliile județene.

Apel la Ministrul Dezvoltării şi europarlamentari

După noile regulamente, pentru cooperarea teritorială europeană vor fi direcționați mai puțini bani. Propunerea prevede alocarea unui procent de 2,5% din bugetul politicii de coeziune, față de 2,75% pentru perioada actuală (2014-2020).

De asemenea, conducerea CJA semnalează o altă măsură schimbată: restrângerea limitelor comunităților în aria a 25 de kilometri de la frontiera terestră, care înseamnă regiuni de frontieră mai puțin dezvoltate, cu o densitate a populației mai scăzută, având ca rezultat o alocare scăzută.

„ Altă schimbare dezavantajoasă este faptul că TVA va deveni neeligibil, cu excepția operațiunilor cu un cost total de sub cinci milioane euro, lucru care poate crește proporţional costurile proiectului.  O altă modificare cu impact negativ asupra finanțării este reducerea cu un an al termenului de finalizare a proiectelor“, semnalează cei de la CJ Arad.

Se mai intenţionează şi schimbarea ratei de finanțare din fonduri FEDR: 70% rata de cofinanțare, față de 85% pentru exercițiul financiar curent (2014-2020). Această schimbare aduce cu sine presiuni asupra beneficiarilor și a bugetului național de stat pentru susținerea ratei de cofinanțare (care devine 30%). Astfel, în regiunile sărace nu există resurse financiare pentru susținerea ratei ridicate de cofinanțare.

„Consiliul Județean Arad a accesat toate fondurile europene disponibile pe programul Interreg, iar în cazul unui excedent de fonduri, le-am fi accesat și pe acelea, pentru că avem multe proiecte bune și necesare pentru Arad. Există o concurență între proiectele locale, și unele nu se implementează din cauza fondurilor limitate pe diferite linii de finanțare. Dacă există o astfel de nevoie și primăriile lucrează la proiecte, dacă există o cerere din partea cetățenilor, ar fi nevoie de o abordare comprehensivă la nivel decizional ca aceste lucruri să se ia în considerare și să se creeze un mecanism corect și incluziv de finanțare. În consecință, am solicitat ministrului Dezvoltării să se asigure că pentru următorul exercițiu financiar, Ministerul să creeze algoritmul necesar ca administrațiile publice locale să beneficieze de un cadru legislativ flexibil și coerent, care să favorizeze absorbția și utilizarea fondurilor europene, dar în același timp ca arhitectura liniilor de finanțare să răspundă în mod nevoilor solicitanților”, a conchis Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

 

 

Recomandările redacției