Senatorul PSD Arad, Eusebiu Pistru, consideră că premierul Marcel Ciolacu rămâne consecvent, se consultă democratic și transparent în cadrul Consiliului Politic Național pentru a primi mandatul politic din partea colegilor în privința unor reforme importante. Multe proiecte reprezintă jaloane în PNRR care trebuie adoptate rapid pentru ca România să încaseze miliarde de euro din fondurile alocate; printre ele eliminarea pensiilor speciale și modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
Eliminarea pensiilor speciale parlamentare
Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor era necesară pentru ca aceștia să aibă legitimitatea de a vota tăierea celorlalte pensii speciale.
„Spre deosebire de alte partide care doar au spus că vor să elimine aceste pensii, dar nu au făcut nimic când au fost la guvernare, PSD duce la capăt acest proiect și obține un vot de adoptare în Parlament.
Reprezentanții poporului nu trebuie să fie mai „speciali” și să aibă privilegii față de cei pe care îi reprezintă.
Spre deosebire reducerea celorlalte pensii speciale, care reprezentau un jalon în PNRR, eliminarea pensiilor speciale parlamentare nu au fost incluse în acest program și nu reprezentau un angajament față de Comisia Europeană (intenționat sau nu, USR a omis să le treacă!). Așadar, nu exista o presiune de la Bruxelles pe acest subiect (mai ales că Parlamentul European oferă pensii speciale euro-deputaților).
A fost o decizie voluntară a PSD din perspectiva principiului de echitate socială și a legitimității publice de realiza reforma pensiilor speciale.
Ar fi fost imoral ca parlamentarii care, prin votul lor, vor reglementa tăierea pensiilor speciale pentru alte categorii să le mențină în cazul lor“, susține Eusebiu Pistru.
Despre faptul ca PSD ar fi introdus în lege elemente pentru a fi respinsă de CCR
Este o dezinformare din partea celor care nu au făcut nimic atunci când au fost la guvernare și ar fi putut rezolva această chestiune.
Obiecția anterioară a CCR nu a fost că legea nu e bună, ci că s-a adoptat prea rapid și parlamentarii nu au avut timpul necesar pentru a avea o dezbatere asupra actului normativ.
„De această dată, s-a ținut cont de obiecția CCR și au fost prevăzute termene suficient de largi pentru a permite o dezbatere aprofundată asupra proiectului de lege.
Sunt două dovezi clar că PSD își dorește în mod real eliminarea pensiilor speciale:
1) După respingerea proiectului anterior de către CCR, PSD ar fi putut invoca decizia Curții pentru a justifica pensiile parlamentarilor.
Însă PSD a fost perseverent și a repus subiectul în dezbaterea parlamentară, ținând cont de obiecțiile CCR.
Chiar dacă vor mai exista obiecții ale CCR, PSD este hotărât să revină până când legea va fi validată de CCR.
2) Președintele PSD și-a depus de două demisia înainte de finalizarea mandatului de deputat tocmai pentru a nu beneficia de o astfel de pensie. Aceasta este viziunea PSD“, ne-a mai declarat senatorul PSD Arad.