În această după-amiază, pe cel mai nou stadion din România, „Sepsi Arena“ se întâlnesc două dintre cele patru pretendente la primele două poziții în play-out. Fiind unul dintre cele șase meciuri de șase puncte în această bătălie, poate fi purtătorul unei etichete pe care să scrie echilibru, însă dacă ne uităm pe câteva dintre rezultatele și cifrele celor două echipe, înregistrate în ultima perioadă, nu avem foarte multe motive de optimism.

Echipa din Covasna este într-o formă excelentă. Are 5 victorii din ultimele 6 partide, singurul meci pe care n-a reușit să-l câștige fiind cel din „Ștefan cel Mare“ unde a înregistrat doar o remiză albă. Printre aceste victorii se află una obținută în deplasare la o contracandidată la obiectiv, FC Botoșani, rezultat obținut nu mai departe de etapa trecută. Are trei meciuri consecutive fără gol primit iar pe teren propriu are 5 victorii din ultimele 6 partide, singura înfrângere fiind înregistrată în fața campioanei CFR. În meciul precedent, împotriva Botoșaniului, echipa lui Bergodi a expediat mingea de 10 ori pe spațiul porții adverse, lucru care arată intenții și forță ofensivă chiar într-un meci jucat în deplasare la o echipă de cel puțin același nivel.

Echipa noastră trebuie să arate și pe noua arenă din Sfântu Gheorghe, aceeași combativitate demonstrată în meciul din turul sezonului regular

UTA pe de altă parte se arată a fi într-o formă oscilantă. În ultimele 7 etape rezultatele au alternat pe ruta victorie – înfrângere și de la capăt. Însă și mai relevant e faptul că victoriile au fost obținute împotriva unor adversari precum Academica Clinceni, CS Mioveni sau Gaz Metan Mediaș în timp ce în dreptul înfrângerilor consemnăm eșecuri la contracandidatele la obiectivul asumat: 0-1 la Botoșani și 0-2 pe teren propriu cu Rapid. Și mai îngrijorătoare e forma descendentă a echipei în deplasare. Cu Ionuț Badea, Bătrâna Doamnă a obținut un egal eroic pe terenul campioanei, apoi o nouă remiză smulsă în prelungiri celor de la FC U. Craiova 1948 după care au urmat înfrângeri la Chindia și Botoșani. În aceste partide de pe terenuri străine, UTA a marcat un singur gol. Dacă mai notăm și că echipa noastră n-a avut șut pe poartă cu Rapid și a contabilizat unul singur la Botoșani, realizăm cât de „boantă“ pare sulița cu care Bătrâna Doamnă vrea să străpungă armura adversarului în turnirul de la Sfântu Gheorghe.

Din fericire fotbalul nu este matematică. Probabilitățile în sport sunt ușor de răsturnat, iar asta face ca UTA să fie obligată (oricum era având în vedere tradiția pe care o are în spate) să intre pe teren în postura de războinic și nu de miel invitat la ritualul sacrificiului. Chiar dacă pentru imensa majoritate a spectatorilor ce vor fi mâine pe stadion, partida precedă cu doar câteva ore Paștele, Bătrâna Doamnă este datoare suporterilor ei să elimine orice simbolism de natură pascală și să facă totul pentru a-și atinge țelul în această înfruntare; un țel care nu poate fi altul decât victoria. Orice alt rezultat, o îndepărtează definitiv de obiectivul de care aminteam; sigur nu matematic dar dacă am convenit că matematica nu este un factor determinant în fotbal, atunci să respectăm această teorie și atunci când nu ne avantajează. Așadar nu ne rămâne decât să sperăm că între planșele, notițele și tabelele de date, Ionuț Badea a găsit inspirația de a identifica tactica și formula câștigătoare iar băieții săi, la rândul lor, să se fi „împiedicat“ de orgoliul rănit al unor fotbaliști care acum circa jumătate de an cochetau cu podiumul Ligii 1.

La Arad, împotriva lui Sepsi, David Miculescu a redescoperit drumul UTA-ei spre victorie. Bătrâna Doamnă are din nou nevoie de golgeterul său

Ieșind din sfera speculațiilor și întrând în cea a informațiilor, e de punctat faptul că UTA nu-i va avea la Sfântu Gheorghe pe Isac, Ongaro și Erico. Gazdele nu au raportat nicio absență certă pentru această partidă.

Comisia Centrală de Arbitri l-a desemnat să conducă acest joc pe Horațiu Feșnic din Cluj. Acesta va fi asistat la cele două tușe de Mihail Grigoriu din București și Ciprian Danșa din Satu Mare. Va arăta publicului plăcuța cu schimbările și minutele adiționale, Viorel Flueran din Craiova. Prestația arbitrilor va fi supervizată de Marian Salomir, care vine din același oraș cu arbitrul de centru, lucru care ne arată cât de încrezătoare este FRF în integritatea morală a celor pe care-i plătește. În sfârșit, supervizarea organizării jocului cade în sarcina observatorului LPF, Paul Cazan, fost fotbalist important la Sportul Studențesc dar și conducător al clubului UTA.

În afara celor mai dedicați fani, care sunt fără îndoială cei care la ora publicării acestor rânduri sunt în drum spre Sfântu Gheorghe, ceilalți utișiti vor urmări meciul la televizor. O pot face la alegere, în funcție de ofertă sau preferințe, pe posturile Digi Sport 1, Orange Sport 1 sau Look Sport. Totul este ca la final, pe ecrane să se vadă în dreptul UTA-ei, un gol în plus față de cele ale gazdelor.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției