Știm cu toții că Șiria este o comună bogată, dar în același timp și foarte bine administrată de un om gospodar. Nu mă pot depărta de la ideea că vorbim aici despre un model de primar pentru întreg județul Arad: este vorba despre ing. Valentin Bot, primarul Șiriei.

Dacă treci prin centrul comunei nu ai să vezi aruncat un rest de țigară. Aspectul acesta l-am putut observa vinerea trecută, când am bătut la pas centrul comunei Șiria și am întrebat niște piețari care erau cu roșii de vânzare, așezate frumos pe niște tarabe bine aranjate: „Cum de nu sunt aruncate hârtii și chiștoace pe jos?“. Răspunsul a venit urgent: „În primul rând, avem coșuri de gunoi asigurate de primărie. Apoi este vorba de educație“.

Mi-am amintit totuși ceva: era un șervețel, dar curat și nefolosit, pierdut în fața primăriei. Deodată văd că pleacă soția primarului, ia șervețelul și îl aruncă la un coș de gunoi. Aceasta s-a întâmplat când lumea îl aștepta pe Preasfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, să vină la Sfințirea Crucii din Dealu Merezin.

Întâmpinarea Înaltpreasfințitului dr. Timotei Seviciu

Arhiepiscopul Aradului a fost întâmpinat de domnul primar Valentin Bot și câteva persoane din aparatul administrativ. Preasfințitul a fost condus în câteva birouri, sala de ședință a Consiliului Local și în biroul primarului. Preasfințitul a rămas cu o impresie foarte bună de felul cum sunt aranjate birourile și sala de ședință a Consiliului Local din Șiria, unde în câteva cuvinte primarul a prezentat un scurt istoric la împlinirea a 850 de ani de la atestarea documentară a Șiriei și săptămâna de activități culturale ale comunei, care tocmai s-a încheiat.

De la birou s-a plecat în coloană cu câteva mașini până în Dealu Merezin, unde a fost ridicată o cruce care depășește 20 de metri înălțime. Aici a fost așteptat de un sobor de preoți, împreună cu credincioși și câțiva tineri îmbrăcați în costume populare care l-au întâmpinat cu flori pe vlădică.

Sfințirea a fost făcută de Înaltpreasfințit, împreună cu un sobor de preoți din protopopiatul Lipova

După oficierea slujbei de sfințire a Crucii, Preasfințitul a precizat că așa ar trebui să se ridice câte o cruce în fiecare comună, poporul nostru fiind unul credincios și a trecut prin atâtea greutăți și războaie. „Apreciez ceea ce a făcut domnul primar. Este un om cu suflet mare, această Cruce spune ceva și trebuie să înțelegem cu toții asta“, a spus Arhiepiscopul Timotei. După aceea, primarul a prezentat un scurt istoric și la Cruce, și a spus ce l-a determinat să ridice acest monument pe acest deal.

Domnule primar, totuși vă rog să îmi spuneți ce v-a determinat să ridicați această cruce aici, pe acest deal, deosebit de frumos?

Când m-am gândit să candidez la primărie pentru funcția de primar, mi-am pus în gând să ridic o cruce pe acest deal dacă voi câștiga. Dar așa am visat de câteva ori și a trecut timpul. Între timp am realizat alte obiective, dar acum parcă nu mai puteam face altceva decât să ridic această Sfântă Cruce care a fost sfințită și să știți că Dumnezeu îmi ajută la orice proiect îmi pun în gând.

Chiar duminică, în față la magazinul din centru, erau două femei care tocmai veniseră de la Sfânta Cruce din Dealu Merezin și spuneau că sunt trecute de vârsta de 65 de ani, dar nu au simțit oboseală mergând pe jos până la Cruce.

Este un mare lucru ce a făcut domnul primar pentru Șiria, este istorie!

După oficierea slujbei de sfințire a Crucii, Preasfințitul, împreună cu primarul și soborul de preoți s-au reîntors la Casa de Cultură Ioan Slavici Șiria, unde a avut loc Conferința Preoților din Protopopiatul Lipova… „Sub pavăza Crucii ne apropiem de Dumnezeu“.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției