Poluarea electromagnetică – un termen puțin înțeles și controversat în întreaga lume nu mai poate fi contestată, întrucât oameni de știință i-au demonstrat existența de ani de zile. În timp ce scepticii încă iau în derâdere și consideră absurd ca organismul uman să fie afectat de câmpul electromagnetic, există cazuri de îmbolnăviri puse pe seama impactului undelor electromagnetice. Sensibilitatea electromagnetică numită și intoleranță electromagnetică este recunoscută deja ca maladie în câteva țări, iar alte state, populația protestează împotriva dezvoltării industrie telecomunicaților.

Dureri de cap, tahicardie, stari de apatie, probleme gastro-intestinale și erupții sunt doar câteva dintre acuzele persoanelor care se consideră a fi sensibile la smogul electromagnetic. De cele mai multe ori, simptomele acestor oameni au fost puse pe seama oricărei boli, numai nu a frecvențelor electromagnetice, dar în unele state există chiar și medici specializați în tratarea acestor afecțiuni (n.a environmental medicine).

Nivelul de conștientizare a crescut vertiginos, dar vertiinos se dezvoltă și tehnologia.  În timp ce cercetările în privința intoleranței electromagnetice iau avânt, mulți se panichează numai la auzul potențialelor efecte ale smogului electromagnetic. Totuși, trebuie spus că, de aici și până la presupuneri nefondate e cale scurtă.

Expunerea îndelungată a WiFi-ului poate cauza grave probleme de sănătate, potrivit unor studii recente din SUA.

Unde sunt amplasați senzorii din Arad

Intensitatea câmpului electromagnetic este măsurată în țara noastră de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Și în Arad avem un punct de lucru al ANCOM. Intensitatea este măsurată prin intermediul unor senzori ficsi de monitorizare de bandă largă, amplasați în spațiile publice în vecinătatea cărora exista multiple surse de emisii radio. Spre surprinderea multor arădeni, și în municipiu există astfel de senzori, ce e drept, doar doi. Senzorii sunt amplasați pe Bulevardul Revoluției nr. 46-48, repectiv în incinta Spitalului Judetean Arad, strada Andreny Karolyn nr. 2-4.

Senzorii funcționează permanent, transmițând masurătorile către platforma www.monitor-emf.ro, o data la 24 de ore.

„Senzozii nu sunt pentru spionaj“

Rezultatele acestor măsuratori sunt puse la dispoziția celor interesați pe platforma electronică, sub forma de hartă care oferă și detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic. Acest nivel este exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate maxim permise.

„Suplimentar față de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic, ANCOM realizează și măsuratori cu echipamente mobile. Am întâmpinat unele probleme și reticență chiar din partea autorităților locale, când a fost vorba de măsurători. S-a vehiculat chiar că ar fi pentru… spionaj. Oamenii trebuie să înțeleagă că acestea sunt pentru măsurarea câmpului electromagnetic. În viitor sper să fie montați mai mulți asttfel de senzori atât în municipiu, cât și în județ, unde nu există deocamdată nici unul“, susține Dan Stanca, șef oficiu ANCOM.

Odată cu creșterea gradului de conștientizare privind riscurile undelor electromagnetice, numărul reclamațiilor la nivel de țară a crescut. Mulți oameni au prezentat diverse simptome care se acutizează în locurile în care, spre exemplu radiația Wi-Fi este ridicată, la dispozitive electronice și chiar folosirea propriilor telefoane mobile. Dacă simptomele multora au fost trecute de medici în rândul acuzelor somatice, alții – puțini la număr recunosc impactul nociv al popuării asupra organismului uman și aparția multor afecțiuni complexe în ultimii ani. „Am avut câțiva pacienți care s-au plâns că se simt rău în spații în care se folosesc multe aparaturi, în spații cu WiFi. Unii aveau deja probleme digestive, dureri de cap, erupții. Nu putem ști exact cum și în ce măsură sunt afectați acești oameni, dar cu siguranță sunt afectați îndeosebi cei la care preexistă unele pobleme de sănătate, ori cei care au sistemul imunitar deficitar. Tot ce le pot spune este să ia vitamine, să își trateze afecțiunile preexistente și să stea…unde se simt mai comfortabil “, susține un medic imunolog.

Rezultatele ANCOM – în limite legale

Cei de la ANCOM recunosc că au avut unele sesizări din partea arădenior. Au existat cazuri în care arădeni s-au plâns că nu se simt bine după ce în vecinătatea lor a fost instalat WiFi, ori antene. „Am avut în trecut unele sesizări din partea arădenilor care s-au plâns de disconfort din diverse cauze și ne-au cerut chiar să facem măsurători. Probabil după ce au auzit ce se întâmplă în alte țări din UE. Trebuie să știe că, după proceduri, publicul se poate adresa operatorului, cum este cel de telefonie mobilă și acest operator să ne ceară nouă să facem măsurători. Ca să scurtăm procedura care ar fi durat am făcut noi măsurători în câteva cazuri. Dar potrivit măsurătorilor totul a fost în limită. Rezultatele se incadrează în limitele legale și sunt puse la dispoziția tuturor pe platforma online pe care autoritatea a creat-o in acest scop. Poate dacă ar exista un panou expus a vedere în centru, unul de genul celui care măsoară calitatea aerului – atunci, dacă s-ar expune cifre și nu doar grafice, oamenii ar fi mai liniștiți că măsurătorile sunt în ordine. Pe viitor, poate că asta se va face“, a spus Dan Stanca, șef oficiu ANCOM.

Organismul – neadaptat la „alergenii“ tehnologiei

În multe țări este dezbătut faptul că, deși intensitatea câmpului electromagnetic este în limite, există cazuri de îmbolnăviri cu simptome de intoleranță la…tehnologie. „Da, știm cu toții că WiFi-ul personal, chiar telefonul poate dăuna, dar totuși, ce ar face acum omenirea dacă nu s-ar putea folosi de acestea?!“, conchide șeful ANCOM.

Potrivit unor cercetări, expunerea la radiaţii non-ionizante, transmise de WiFi, determină chiar modificări la nivel de cromozomi. De asemenea, există studii care arată risc de cancer și leucemie. În America, există zone „verzi“, cum (n.a Green Bank, West Virginia) în care, frecvențele ectromagnetice sunt interzise pentru ca telescopul radio situat pentru cercetări științifice să funcționeze fără interferențe. Oamenii de știință care recunosc existența intoleranței electro-magnetice susțin teoria că, sistemul imunitar uman nu este capabil sa facă fața „alergenilor” electromagnetici conținuti de semnalele tv, undele radio, micro-undele telefoanelor mobile și WiFi, semnalele radar, razele-X și radioctivitatea artificială.

Recomandările redacției