OLYMPUS DIGITAL CAMERAGuvernanţii dau o nouă lovitură românilor. Premierul Victor Ponta a anunţat, luni seara, că în urma negocierilor cu FMI vor fi aplicate noi taxe. Astfel, toţi şoferii vor trebui să plătească o acciză de şapte cenţi pentru fiecare litru de combustibil cumpărat, banii urmând să fie folosiţi pentru investiţiile în infrastructura rutieră. Mai mult, accizele care până acum erau calculate în funcţie de cursul euro, modificările fiind operate o dată pe an, urmează să fie indexate cu rata inflaţiei. O altă măsură care va lovi crunt populaţia, constă în faptul că se vor aplica taxe pe stâlpii de curent, ceea ce potrivit specialiştilor va duce la scumpirea energiei electrice. Or, scumpirea curentului şi a combustibililor se vor reflecta în scumpirea tuturor produselor, în condiţiile în care înlesnirile preconizate în urma negocierilor sunt mai mult praf în ochii alegătorilor.
Cum era de aşteptat, măsurile nu sunt văzute cu ochi buni de contribuabili. Sindicatele şi patronatele au acelaşi punct de vedere, şi anume că creşterea birurilor nu face decât să îngreuneze viaţa de zi cu zi.
„O ţară lipsită de orice perspectivă”
Ilie Don, preşedintele Cartel Alfa Arad, este profund nemulţumit de faptul că politicienii de la USL îşi încalcă promisiunile făcute în campania electorală. „Poveşti şi minciuni de felul celor rostite în campanie am tot auzit de 24 de ani, zi de zi. Orice creştere de taxe ne afectează. Acum ei vor să indexeze accizele în funcţie de rata inflaţiei, dar salariile nu sunt indexate. Guvernanţii mai mult ne iau decât ne dau, astfel încât România a ajuns o ţară lipsită de orice perspectivă. La ora actuală, nu avem niciun orizont. Totul se va scumpi, iar măririle de salariu sunt nesemnificative. Am ajuns să fim nişte sclavi, care muncesc doar pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi”, a declarat Don.
Agenţii economici sunt loviţi în plin
De aceaşi părere este şi Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român. Acesta spune că a privit cu speranţă venirea USL la putere, dar acum este profund dezamăgit. „Înainte de alegeri credeam că cei de la USL poate vin cu o echipă tânără, cu idei progresiste, europene. Am ajuns să fim complet dezamăgiţi de deciziile luate de Guvernul Ponta, care lovesc puternic în agenţii economici. În Arad mor zilnic trei firme, iar măsurile anunţate nu vor face altceva decât să adâncească criza. Dacă vor creşte accizele la combustibil, se vor scumpi motorina şi benzina, dacă se impun taxe pe stâlpii de curent se scumpeşte energia, astfel încât vor fi afectaţi toţi agenţii economici, care nu vor mai avea scăpare. Ca de obicei, vor fi afectaţi cei care îşi plătesc tot timpul taxele şi impozitele la zi, pentru că sunt şi alţii, care au fraudat şi până acum bugetul de stat şi care vor proceda la fel şi în continuare”, susţine Marin Crişan.
Motorină cumpărată din străinătate
Siegfried Mayer, secretarul general al Asociaţiei Patronale a Transportatorilor „Europa 2002” Arad, anunţă că vor fi organizate proteste, dacă guvernanţii nu vor reveni asupra unor prevederi pe care le consideră aberante. „Ne pare bine că domnul prim-mi­nistru se gândeşte la noi, dar văd că se gândeşte doar atunci când ne măreşte taxele. Dacă până la începutul lunii decembrie Guvernul nu va modifica OG 43, care prevede amenzi de 30.000 de lei şi HG 69, în care se vorbeşte de amenzi de până la 18.000 de lei, coroborat cu renunţarea la introducerea accizei de şapte cenţi, Confederaţia Naţio­nală Rutieră nu mai poate garanta că transportatorii nu vor ieşi în stradă”, spune Mayer. Acesta susţine că introducerea accizei de şapte cenţi înseamnă o creştere a costurilor cu 13 lei pe kilometru, la un transport de marfă de 40 de tone. „Nu vom creş­te preţurile, dar dacă cineva crede că vom putea suporta o majorare cu 40 de bani a preţului plătit pentru un litru de combustibil se în­şală. Suntem decişi să ieşim în stradă şi să oprim activitatea. Ţări care sunt de patru ori mai mici ca România şi dau aici exemplul Sloveniei, îşi ajută transportatorii să recupereze o parte din acciză, iar noi majorăm accizele. Dacă Guvernul nu îşi schimbă punctul de vedere, ne vom orienta să alimentăm în Slovenia, de unde ne vor recupera acciza. Astfel, în loc să vină bani la buget, statul va pierde”, promite Mayer.
La rândul său, Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative, este de părere că prin măsurile care vor fi luate în urma negocierilor cu FMI, vor urma scumpiri în lanţ, care vor duce la creşterea numărului restanţierilor la întreţinere. „Cu cât taxele sunt mai multe şi mai mari, cu atât rămân mai puţini bani pentru traiul zilnic. Pe noi ne interesează ca toată lumea să-şi plătească întreţinerea, pentru că restanţele îi vor afecta şi pe ceilalţi din bloc. O posibilă scumpire a curentului va duce şi la scumpirea altor produse, la fel cum se va întâmpla şi după scumpirea motorinei şi a benzinei. Nu este prima dată când actualul guvern îşi încalcă promisiunile. Văd că în ultima vreme, cei de acolo au fost constanţi în a le încălca”, a spus Arion.

Recomandările redacției