Interviu cu Valentin Bot, primarul comunei Şiria

primar Siria Siria Scoala centru Siria Primarie IMG_0498 Siria, Masca Camin Cult Galsa Centru cult centru SiriaPrimarul comunei Şiria, inginerul Valentin Bot se poate lăuda cu o serie de realizări vizibile dar şi cu o serie de realizări mai puţin vizibile, ca să spunem aşa, cum ar fi investiţiile în dotarea Primăriei, partea de informatică şi investiţia în instruirea personalului administrativ ca să nu mai vorbim de multele modernizări din comună. Din discuţia purtată cu dânsul ne-am dat lesne seama că rezultatele n-au venit de la sine: sunt rodul unui efort continuu. Astfel, discuția a fost plină de cifre și de înșiruiri de proiecte: realizate ori de… viitor.
– Pentru început spuneți-ne cum apreciați relaționarea cu oamenii din comună, domnule primar?
– În primul rând vreau să vă rog să observați evidența: comuna noastră s-a modernizat în mod continuu în ultimii ani. Dacă cineva n-a mai trecut prin comuna noastră de un an și jumătate – de exemplu, acest observator neutru poate vedea clar multele schimbări. Și nu ne oprim la ele: mai sunt multe obiective de făcut și ne străduim să aducem mereu lucruri noi în comună.
În lumina acestor aspecte și revenind la întrebarea dumneavoastră: am cu oamenii o relație absolut deosebită: de apreciere și respect. În sprijinul acestei afirmații vreau să vă spun că am luat inițiativa de a-i informa în mod direct despre ce s-a făcut. Astfel, la finalul anului 2013, ca să dau doar un exemplu: înainte de Sărbători, printr-o scrisoare care a ajuns la fiecare familie din comună am ținut să urez tuturor concetățenilor mei „An Nou Fericit“. Alături de urările de bine am prezentat și realizările întregului an dar și noile proiecte pentru anul următor. După cum veți vedea avem multe realizări: ele conțin efortul cetățenilor dar și efortul primarului – respectiv al echipei sale. De foarte multe ori plec spre Primărie și mă întorc de la Primărie pe întuneric, agenda respectivelor zile fiind extrem de încărcată și cerând imperios prezența mea aici.
– Atunci haideți să intrăm în problemele de substanță: cum ați stat cu bugetul în anul 2013?
– Nu pot să spun că am stat nici rău nici prea bine: spun asta pentru că eu întotdeauna aș vrea să fac  mult mai multe pentru comună. Bugetul inițial a fost de 8.137.700 lei iar prevederile bugetare definitive au fost de 8.241.400 lei. Plățile făcute din buget au fost de 7.922.223 lei, după cum urmează: cheltuieli de personal – 2.879.972 lei, din care pentru învățământ 1.947.510 lei; cheltuieli materiale –  1.685.457 lei, din care la învăță­mânt 256.847 lei; transferuri interne – 158.436 lei; asistență socială – 272.354 lei; alte cheltuieli (asociații, fundații) – 132.633 lei; proiecte din fonduri externe ne­ram­bursabile – 87.475 lei; investiții totale nerambursabile – 2.705.896 lei. Despre datele pe care vi le-am spus acum despre buget și cheltuieli a fost informat fiecare cetățean din comună.
– Care au fost lucrările anului 2013?
– Au fost numeroase: asfaltarea a peste 12 km de străzi în Șiria și Galșa; amenajarea unui teren de sport în Galșa – în curtea școlii; realizarea de lucrări de întreținere a drumului către Cetatea Șiriei; construirea unei Capele la cimitirul din Galșa; demararea lucrărilor la Centrul de Informare Turistică din Galșa; realizarea unei curățenii exemplare în toate cimiterele comunei; finalizarea lucrărilor de modernizare a Căminului Cultural din Galșa; începerea lucrărilor de extindere și modernizare a infrastructurii de apă-canal cu 30 km de rețea de apă-canal în comuna Șiria; lucrări de modernizare a Școlii Generale din Galșa; s-au continuat lucrările de introducere a gazului metan în comuna Șiria, finalizându-se în acest an 22 km de rețele; a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul Amenajare și modernizare drumuri de exploatație agricolă în comuna Șiria – prin PNDR, axa IV LEADER, măsura 411.25; s-a depus spre contractare proiectul pe măsura 322 – prin GAL Podgoria Miniș-Măderat; înființarea unui Centru de Documentare și Informare Turistică în localitatea Șiria; s-a inaugurat finalizarea lucrărilor la Căminul Cultural Mâsca; s-au achiziționat utilaje – de exemplu: pluguri pentru deszăpezire, în total avem 7 utilaje; am înființat Poliția Locală a Comunei Șiria; s-a organizat a opta ediție – în 29-30 iunie 2013 – a iubitei sărbători „Zilele Șiriei“; s-a organizat a cincea ediție a manifestării „Sărbătoarea vinului în Podgorie“ – în Parcul Central din Șiria. Acestea sunt cele mai substan­țiale realizări, pentru că au mai fost și altele de mai mică anvergură pe care nu mi le amintesc acum, așa repede.
– Care sunt obiectivele pentru anul 2014?
– În anul acesta avem un an încărcat, cu multe activități pe care vreau să le parcurg. Vom începe cu asfaltarea a peste 10 km de străzi în localitățile  Șiria-Galșa și Mâsca; vom amenaja parcul central din Șiria; se vor face reparații exterioare la Muzeul Memorial „Ioan Slavici“ din Șiria; continuă introducerea gazului metan în comună – aproximativ 25 km de rețele; reamenajarea clădirii arhivei Primăriei; reparații generale la acoperișul Școlii Generale din Galșa; construirea unei  Capele la cimitirul din Mâsca; fina­lizarea proiectului pe Măsura 322; realizarea Centrului de Documentare și Informare Turistică în Șiria; reabilitarea și întreținerea drumurilor agricole din Șiria – proiect depus pe Măsura 125;  amenajări stradale în localitățile Șiria și Galșa; realizarea unui teren de sport în Mâsca; continuarea lucrărilor de extindere și modernizare a infrastructurii de apă-canal în comună;  demararea lucrărilor la drumul către Cetatea Șiria; reabilitări la Grădinița din localitatea Șiria; amenajarea în comună de platforme betonate pentru colectarea selectivă a gunoiului menajer; lucrări de curățare a șan­țurilor pluviale și a rigolelor din comună; continuarea lucrărilor la Centrul de Informare Turistică din Galșa; introducerea gazului metan în instituțiile publice din comună; operații de reabilitări la școli și grădinițe din comună; construirea centurii ocolitoare a localității Șiria – prin intermediul Consiliului Județean Arad; amenajarea bibliotecii din Șiria; construirea unei săli de sport în Galșa – proiect depus încă din 2007 la Compania Națională de Investiții; lucrări de întreținere la spațile și imobilele aparținând domeniului public din Șiria, Galșa, Mâsca și altele.
Mai vreau să precizez că în acest an taxele și impozitele au rămas aceleași ca în 2013; singura modificare este introducerea unei taxe de 60 roni pe familie pentru acoperirea costurilor lucrărilor de amenajare a șanțurilor și întreținere a rigolelor de drenaj din toată comuna.
– Consilierii locali au fost alături de dumneavostră în demersurile întreprinse pentru aceste realizări?
– Pot spune că da; atunci când este vorba să facem ceva pentru comunitate, pentru cetățean, lăsăm politica și orgoliile deoparte, ceea ce se vede și în multele realizări din teren.

Recomandările redacției