de Voicu Sida 

Dacă străbați comuna Șiria nu te poți mira că cel ce o păstorește are atâtea activități culturale care țin o săptămână. Viața comunității este întreținută cu o activitate culturală vie de o persoană care tot timpul, nu numai că este implicat direct în activități, dar le și urmărește evoluția până la sfârșit. Este vorba despre inginerul și primarul model din județul nostru, Valentin Bot.

După cum am mai spus și continui să spun, eu rămân la ideea că mulți primari ar putea trece prin această comună să ia modelul felului în care este gospodărită comuna și cum arată sediul administrației.

Făcând o paranteză, am fost într-o primărie din județul Arad și m-am mirat de faptul că primarul respectiv putea să găsească o hârtie pe biroul său, și atunci cum poți să îl numești primar? Nici nu se compară cu primarul Șiriei.

După cum spuneam mai devreme, la Șiria se desfășoră toată săptămâna aceste activități culturale, începând cu ziua de luni care a și trecut și în care s-a sărbătorit „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul“ (Sânzienele). Totodată fost Sărbătoarea Iei la Cetatea Șiria. Această sărbătoare se desfășoară într-un loc superb, te simțeai ca în Rai înainte de a ajunge la scenă, o scenă modernă la care ajungeai după ce treceai printr-o pădurice și găseai lumea îmbrăcată în ie tradițională românească.

În deschidere a luat cuvântul domnul primar Valentin Bot care a prezentat un scurt istoric la împlinirea a 850 de ani de la atestarea documentară a Șiriei.

Domnule primar, de ce ați ales acest loc unde să țineți „Sărbătoarea iei“?

Nici nu aveam un loc mai potrivit ca și aici. Asta va rămâne în istoria comunei. Suntem la prima ediție și puteți vedea câți cetățeni sunt prezenți la această sărbătoare.

Am văzut în program că aveți activități toată saptămâna.

Da, comuna noastră se menține vie pe tot parcursul săptămânii cu activități culturale și anume: Sărbătoarea iei, Ziua Porților Deschise, Slavici și Monția – personalități emblematice în cultura șiriană, avem concert extraordinar susținut de corurile bisericilor neoprotestante din comuna noastră, vom sfinți Crucea din deal la care va participa Înaltpresfințitul Arhiepiscop Timotei Seviciu, apoi vom avea o comemorare la 110 ani de la trecerea în veșnicie a lui Ioan Russu-Șirianu și Iuliu Traian Mera, inaugurarea Muzeului Satului Șiria și lansare de carte Șiria pe treptele istoriei 1169-2019.

Toate acestea urmate de «Zilele Șiriei» care sunt la ediția a XIV-a care vor cuprinde mai multe activități sprecum: parada portului, spectacol folcloric, activități sportive și multe altele.

Sunteți comunitatea cu cele mai multe activități culturale din județul nostru?

Da, așa este. A ținut și Dumnezeu cu noi și nu a fost nici ploaie, nici prea mare căldura.

Program artistic bogat

A fost făcută prezentarea de ie românească, urmată de Ansamblul Folcloric Șiriana din Șiria, Corul Emil Monția din Arad, dirijat de Ovidiu Boar, Grupul vocal Sânzienele coordonat de prof. Mărioara Miclea și multe alte formații și soliști vocali.

Opinia a patru femei și doi bărbați care stăteau la o masă: Domnule, un asemenea primar ca al nostru se naște la 500 de ani. Rezultatele se văd, își spun cuvântul. Vedeți, ne dă și mâncare tuturor. Mai rar așa primar, alții au găști pe lângă ei, al nostru este cu toată lumea. Să ni-l țină Dumnezeu tot așa!

Voicu Sida

 

Recomandările redacției