BUDA

Ce este punctul Shone de la Burza și pentru ce este important. În intersecția Bulevardul Revoluției cu Str. Cloșca , acolo unde odinioară era marea prăvălie de utilaj agricol Burza, se încăpățânează să existe încă, un punct de colectarea și deversarea apelor menajere. Ei bine, voi încerca să vă povestesc o scurtă istorie.

Punctul Shone de la Burza, face parte din lanțul celor 6 stații de ejectoare a apelor menajere, de unde, după umplerea alternativă a bazinelor din fontă  cu capacitatea de 500-1000 litri, apele sunt evacuate spre următoarea stație cu ajutorul aerului comprimat, ș.a.m.d.. Apele colectate și evacuate prin canalizarea Shone , se vărsau în bazinele de decantare aflate la marginea orașului, pe Calea Bodrogului. Astfel,  în 1895 a luat naștere la Arad un sistem divizor, care separa apa pluvială, (colectată gravitațional și deversată în canalul Mureșel), de apele menajere colectate  prin sistemul Shone, cu cele șase stații,  care a înlocuit vechiul sistem. Acesta este noutatea, sistemul Shone de colectare și transport a apelor menajere, și în paralel apele pluviale, descris foarte succint, reprezenta o premieră  în materie de urbanism și civilizație. Iată pentru ce, epidemiile ce bântuiau prin alte orașe, au ocolit Aradul, după modernizarea alimentării cu apă și a canalizării.

BUDA2Iar dacă astăzi, în incinta Turnului de Apă a orașului. se poate povesti despre istoria alimentării cu apă, aici la punctul de colectarea apelor menajere, singurul rămas intact, este locul unde ghizii, conducând turiștii, își vor deapănă poveștile despre modernul sistem Shone .

În final amintesc celor din elita politică și administrativă a orașului și județului, că Asociația PRO URBE a oferit proiectul virtual și detalii de execuție pentru reabilitarea punctului Shone. Atunci proiectul a fost primit cu entuziasm, apoi s-a așternut tăcerea, și nimeni n-a calculat costul realizării proiectului, și includerea în bugetele anuale.

Dacă nu se schimbă ceva în mentalitatea noastră, vom adăuga și punctul Shone la lista monumentelor istorice pe cale de dispariție, atacate de trecerea timpului și neimplicarea noastră. Măcar la punctul Shone nu avem nici scuza proprietății private, el aparține municipalității și după Cartea Funciară , Companiei de Apă Arad, din subordinea Cons. Județean. Am pus în anexă fotografia din proiectul de reabilitare, în model virtual, realizată de dl. Fodor Zoltan-Doba .                              

  • Cetatean spune:

    Pacat ca, cu delasarea caracteristica a conducerilor postrevolutionare a Aradului (vezi inexistenta masurilor de reabilitare a fatadelor sau eutrofizarea lacului Padurice ! ), este aproape sigur ca si acest proiect va ajunge la cosul de gunoi.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției