spitaleÎn scopul de a cheltui cât mai puțin din banul public, conducerea Ministerului Sănătății intenționează mutarea unor servicii medicale din spital, în pre-spital, ceea ce va conduce încet spre privatizarea sistemului sanitar. Obiectivele ministe­rului în ceea ce privește noul ambulatoriu de specialitate, pe care ministrul Sănătății le-a invocat în cadrul unei video-conferințe cu cei mai importanți reprezentanți ai sistemului sanitar arădean, sunt: ambulatoriul reprezintă un filtru pentru cazurile ce se pot rezolva fără spitalizare continuă; tratarea cât mai multor pacienți datorită timpului mult mai scurt pe care îl petrec în ambulatoriu, decât în cazul internărilor; se pot trata mai mulți pacienți, datorită economisirii banilor care nu se mai duc în spitalizarea continuă; veniturile cabinetelor medicilor de specialitate vor crește; stimuarea muncii medicilor din ambulatoriul de specialitate, atât din punct de vedere calitativ, cât și pecuniar; reconfigurarea ambulatoriului de specialitate se va face prin realizarea a două ture: una de dimineață și una de seară, inclusiv o tură în zilele libere din punct de vedere legal; se dorește încheierea multor cazuri în regim ambulator: de la analize, diag­nostic, până la rețetă.
În medie, statul plătește pentru un caz ponderat în spital între 1.380-1.800 lei. Dacă pacienții ar fi tratați în ambulatoriu, această sumă ar fi cu 20 de ori mai mică.
Astfel, se urmărește dezvolta­rea ambulatoriilor în spitalele publice, iar pentru asta este nevoie de încurajarea cât mai multor medici să desfășoare consultațiile în ambulatoriu. Consultațiile sunt programabile prin bilet de trimitere de la medicul de familie, cu excepția bolilor care permit prezentarea directă la specialist.
Nivelurile de prioritate în tratarea bolilor vor fi: semiurgent – afecțiuni pentru care sunt consultați pacienții între 7-28 de zile, pe bază de programare; de nivel intermediar – se face trimestrial, pentru situații clinice care nu amenință viața, o dată pe semestru, sau la 1-3 luni;de nivel complex – care prsupune o evaluare complexă și precizarea de diagnostic pentru pacienții stabili a căror afecțiune nu prezintă potențial de deteriorare rapidă sau afectare ușoară sau moderată a statusului funcțional pentru care se impune transfer în maxim 3-6 luni.
De asemenea, se urmărește ca 70% din pacienții cu episoade noi de boală să fie diagnosticați în ambulatoriul de specialitate.
Contextul actual de funcționare a spitalelor ridică însă un mare semn de întrebare: ,,Se urmărește reducerea cheltuielilor din spitale, care într-adevăr sunt uria­șe. Reducerea lor este, categoric, un lucru foarte bun, la fel ca și intenția de a scoate cazurile mai puțin grave din spitale și tratarea lor în afara unității. Ce va face însă un spital, care în momentul actual depinde în cea mai mare măsură de decontarea serviciilor medicale, dacă acestea vor fi drastic reduse?”, se întreabă dr. Teodora Olariu, manage­rul Spitalului Clinic Județean de Urgen­ță Arad.

Recomandările redacției