Preşedinta Maia Sandu, proaspăt reînvestită în funcţie, a publicat vineri pe Facebook un îndemn către cetăţeni de a face economie de energie electrică, în timp ce guvernul a luat o serie de măsuri în ceea ce priveşte instituţiile publice, magazinele şi televiziunile. Apelurile de la vârful statului intervin în condiţiile stării de urgenţă decretate în domeniul energiei, ca urmare a îngrijorărilor legate de o criză de energie electrică şi de majorarea tarifelor. De asemenea, Gazprom a anunțat că va opri exporturile de gaz în Republica Moldova de la 1 ianuarie.
„Ştiu că preţurile la energie reprezintă o îngrijorare pentru foarte mulţi. Guvernul face tot posibilul pentru a asigura ţara cu electricitate şi gaze, dar şi pentru a ajuta oamenii cu venituri mici să-şi achite facturile. Dar noi cu toţii putem înlesni situaţia. Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie şi să reducem costurile”, a transmis Maia Sandu în postarea de pe Facebook în care dă şi câteva exemple concrete de gesturi care pot contribui la un consum mai mic de curent electric.
„Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari”, le-a transmis Maia Sandu concetăţenilor.
De asemenea, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile de la Chişinău.
Compania susţine că îşi rezervă dreptul de a întreprinde orice acţiune, inclusiv încetarea contractului de furnizare cu Republica Moldova.
Rusia furnizează Republicii Moldova circa 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Acesta este transportat prin conducte în regiunea separatistă Transnistria, care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei, scrie Reuters.
Ajutor din partea României
Chișinăul va trebui să procure energie electrică din altă parte, dacă gazele rusești nu vor mai ajunge deloc sau într-un volum redus în Transnistria după Revelion. Aceasta înseamnă că prețul energiei va crește. Este greu de estimat cu cât, deoarece prețul este stabilit de piață, a spus ministrul Parlicov, pe 27 noiembrie, după ce a revenit de la negocieri cu Gazprom.
Guvernul moldovean spune că s-a pregătit demult pentru scenariile de criză – sistarea sau reducerea livrărilor de gaze rusești în stânga Nistrului. La începutul lunii octombrie, executivul a aprobat un Plan de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025. Acesta prevede majorarea importurilor de energie din Uniunea Europeană, în special din România.
Autoritățile române au oferit un ajutor prompt Republici Moldova în timpul crizelor energetice din 2021, dar și în anii următori.
Din octombrie 2022, Guvernul de la București a obligat producătorii români să vândă către furnizorul central de energie din Republica Moldova, Energocom, în cazul în care Republica Moldova nu-și poate asigura consumul național din surse proprii, energie electrică la un preț plafonat de 400 de lei pentru un MWh (aproximativ 84,7 dolari).
Prețul energiei procurate de compania de stat Energocom de la Centrala Cuciurgan este de circa 66 de dolari pentru un MWh.