husarAutorităţile maghiare vor să menţină urmele ocupaţiei austro-ungare în Arad. Reprezentanţii slovacilor din Arad sunt consternaţi de atitudinea autorităţilor maghiare, care pretind că husarul Skultety Gabriş Ladislau nu trebuia exhumat din Aradul Nou, iar osemintele lui nu trebuiau să fie duse în oraşul său natal, din Slovacia.
Oficialii de la Budapesta sunt extrem de nemulţumiţi, chiar revoltaţi, de faptul că cel mai longeviv husar din lume, care era îngropat în cimitirul catolic din Cartierul Aradul Nou, a fost expatriat, zilele trecute, în Slovacia. „Ati­tudinea ungurilor este total deplasată şi lipsită de orice temei istoric. Husarul Skultety Gabriş Ladis­lau a fost dus în localitatea sa natală, Mojtin, din Slovacia. Localitatea se află într-o regiune pur slovacă, nu în Sud, acolo unde mai trăiesc şi unguri. Toate documentele legate de husarul slovac se găsesc la Viena, nu la Budapesta. Faptul că i-au schimbat numele din Ladislau în Laszlo, reprezintă o veche obişnuinţă a maghiarilor, folosită şi la alte popoare cu care au intrat în contact. Skultety Gabriş Ladislau este un nume pur slovac, iar faptul că ungurii i-au schimbat numele în Laslzo nu înseamnă absolut nimic. Dacă vor să demonstreze că este maghiar atunci să aducă documentele de la Budapesta. Se vor izbi însă de o mare problemă: nu există acolo nici un document. Apoi, mai îmi pun două întrebări: dacă voiau să îl repatrieze în Ungaria, în ce localitate l-ar fi dus şi de ce, din solda sa, Gabriş Ladislau a trimis bani acasă, în localitatea Mojtin, din Slovacia, din care s-a construit o şcoală?“, ne-a declarat Duşan Şomra, reprezentantul Uniunii Democratice a Slovacilor şi Croaţilor din România, care îşi are sediul central la Nădlac.
Conform presei centrale, într-o conferinţă de presă organizată la Budapesta, Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, şi secretarul de stat pentru Politici Naţionale din guvernul ungar, Repas Zsuzsanna, au cerut oficialilor din Slovacia să repatrieze imediat osemintele husarului în mormântul din cimitirul din Arad. Oficialii maghiari au mai afirmat că autorităţile române aveau obligaţia să informeze partea ungară despre evenimentele care au avut loc, dar şi despre intenţiile părţii slovace, ceea ce nu s-a întâmplat.
Slovacii l-au dus acasă
În testamentul său, însă Skultety Gabriş şi-a dorit ca din averea sa să fie ridicate o biserică şi un cimitir în localitatea sa natală, care se află în inima Slovaciei. Din acest motiv comunitatea catolică din Mojtin a hotărât ca, în semn de recunoştinţă, osemintele sale să fie reînhumate în localitatea natală. Evenimentul a avut loc şi cu acordul Episcopiei Romano-Catolice din Timi­şoara.
„Skultety Ladislau Gabriş s-a născut la data de 27 iunie 1738, în localitatea Mojtin, iar din cei 93 de ani trăiţi, 81 a fost soldat. Pentru vitejia sa, în 1790 a fost promovat sergent şi portdrapel. Începutul seco­lului al XIX-lea l-a găsit în misiune militară în slujba Imperiului Habsburgic la Arad. În 1812, Împăratul Franz Joseph Carl von Österreich l-a observat pe portdrapelul de 74 de ani. A vrut să îl promoveze ofiţer şi să îl scutească de orice activitate. Husarul i-a răspuns că vrea să îşi continue activitatea, fiindcă drapelul nu poate fi abandonat. Ca un amănunt, care să demonstreze şi mai mult aberaţia pretenţiilor maghia­re, îl constituie numele pri­măriţei din Mojtin, care este Gabriş, la fel cu cel al husarului“, a încheiat Duşan Şomra.

  • Camelia GrosuGornic spune:

    Adevărat în toate regiunile care în perioada Imperiului Austroungar au fost administrate de parte maghiară s-a practicat o maghiarizare forțată a populației, bunicilor mei materni etnici germani din Banat le-a fost maghiarizat numele de familie transcris cu Z în locul nemțescului SCH, școala au făcut-o obligatoriu în limba maghiară.Personal și eu consider că partea slovacă are dreptate datorită faptului că prin testament husarul și-a lăsat averea localității natale pentru construirea unei biserici, a unei școli și a unui cimitir arată că toată viața acesta a rămas legat de localitatea natală indiferent unde l-a purtat datoria sa și din această motivație cred că ete drept să se odihnească în localitatea la a cărei dezvoltare a contribuit și dacă ar fi fost etnic maghiar și dacă el personal s-ar fi considerat maghiar.

    • ERIK6690 spune:

      Camelia GrosuGornic sunteti ignorant pentru ca corespondentul in maghiara este S pentru SCH din german. Deci teoria dumnitale cade. 
      Iar
      despre Skultéty:  Doar pentru că cineva s-a născut pe teritoriul actual
      al Slovaciei nu poate fi considerat Slovac sau de etnie slovacă. Se
      pare că slovacii nu pot înţelege acest fapt, falsifică istoria. De fapt
      numele lui original era Gábris László,  Gábris e un nume si prenume
      maghiar, un diminutiv al numelui Gábor (Gabriel, Gavril). Da a fost
      membru al regimentului Coburg de husari austrieci, dar austriecii au
      avut grijă ca pe prima piatră de mormânt, numele şi textul să fie trecut
      în limba maghiară ceea ce este un semn că se considera maghiar şi era
      considerat maghiar de austrieci sau de ceilalţi. Sunt multe dovezi in
      acest sens.
      Dezhumarea lui arată că autorităţile române nu sunt
      înteresaţi de păstrarea moştenirii istorice şi culturale a maghiarimii
      din România. Este simplu: osemintele ar fi trebuit
      păstrate în Arad. Plus tratul de bază dintre Ungaria şi România semnat la 1996 conţine acordul de protecţie şi de
      menţinere a monumentelor istorice maghiare. Dezhumarea lezează şi contravine acestui acord.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției